Kopietje paspoort wél voor BOVAG-verhuurders

Autoverhuurders die zijn aangesloten bij BOVAG mogen wél om een kopie van je identiteitsbewijs vragen. Dat heeft Radar uitgezocht naar aanleiding van de uitzending van afgelopen maandag.

In de uitzending zei minister Plasterk dat autoverhuurders niet mogen vragen om een kopie van je identiteitskaart, rijbewijs of paspoort. In De Telegraaf van zondag liet BOVAG weten niet blij te zijn met de uitspraken van de minister. Voor deze autoverhuurders is namelijk een uitzondering gemaakt. Zij mogen dus wel om een kopie van je identiteitsbewijs vragen.

Volgens woordvoerder Tom Huyskens van BOVAG mogen verhuurders dit, omdat de kopieën de politie kunnen helpen bij het opsporen van criminelen die huurauto's verduisteren.

De uitzondering staat ook in de richtsnoeren van het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens). Bij het maken van de kopie kun je er wel voor kiezen om je burgerservicenummer (BSN) en pasfoto af te schermen. Met de door de overheid gelanceerde KopieID-app kun je dat veilig doen.

De overheid waarschuwt voor het kopiëren van je paspoort, omdat er identiteitsfraude mee kan worden gepleegd. De minister adviseert consumenten niet zomaar je gegevens af te geven.

Bekijk hier de uitzending over het kopiëren van je paspoort terug.

Bron: Radar / ANP MediaWatch / De Telegraaf