Ziggo daagt uit tot hacken WiFiSpots

Ziggo daagt hackers, studenten en IT'ers uit om de nieuwe WifiSpots te kraken. Het telecombedrijf organiseert volgende week maandag een zogeheten hackathon. Deelnemers krijgen de opdracht in te breken in het wifi-netwerk dat gebruik maakt van de thuismodems van klanten.

Met de actie hoopt Ziggo eventuele lekken of verbeterpunten in de beveiliging te ontdekken. Het bedrijf is ervan overtuigd dat de beveiliging goed is dichtgetimmerd. Maar de WifiSpots zijn tot nu toe alleen op kleinere schaal getest, door technici van Ziggo zelf en door een extern bedrijf.

De thuismodems van 1,2 miljoen klanten van Ziggo zijn sinds vorige zomer tegelijkertijd een 'wifi-hotspot' voor vreemden die buiten op straat lopen. Via een extra kanaal in de apparatuur bij mensen thuis hebben Ziggo-klanten zo op veel plekken buiten de deur gratis internettoegang.

Tijdens de hackathon worden op het hoofdkantoor van Ziggo in Utrecht meerdere WifiSpots opgesteld die het echte netwerk simuleren, legt een woordvoerder uit. Klanten van Ziggo hoeven dus niet bang te zijn dat tijdens de test bij hun thuismodem wordt ingebroken.

De organisatie van de hackathon rekent op ongeveer 35 deelnemende computertechneuten. Daarbij zitten naar verwachting ook werknemers van de overheid. De uitslag van het evenement wordt nog diezelfde dag bekendgemaakt.

Bron: ANP