background branding

Ziggo hoeft waarschuwingsbrieven niet door te sturen aan klanten die illegaal downloaden

02022022ziggo.jpg

Telecom- en kabelbedrijf Ziggo hoeft waarschuwingsbrieven van stichting Brein niet door te sturen aan klanten. Brein wilde daarmee internetters bereiken die zich schuldig maken aan het illegaal up- en downloaden van materiaal waarop auteursrecht rust, zoals films, computergames en muziek. Maar om de aangeleverde IP-adressen in adresgegevens van klanten om te zetten, heeft Ziggo een vergunning van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nodig en die heeft het bedrijf niet.

De rechter beoordeelde de zaak verder wel inhoudelijk en wees vrijwel alle bezwaren van Ziggo van de hand. Zo vond de internetprovider dat het doorsturen van de waarschuwingsbrieven niet mocht volgens privacyrichtlijn AVG en zou de opzet van het project van Brein te breed zijn.

Het krijgt nog een staartje

De rechter oordeelde evenwel dat als Ziggo een vergunning van de AP zou hebben, het bedrijf niet zou mogen weigeren de waarschuwingsbrieven door te sturen. Brein gaat Ziggo nu vragen zo'n vergunning voor het verwerken van persoonsgegevens aan te vragen bij de privacywaakhond. Ook gaat Brein in beroep omdat de stichting die strijdt tegen illegale downloads vindt dat Ziggo helemaal geen vergunning nodig heeft.

Bron: ANP