background branding

Ziggo sluit eerste consumenten af van analoog signaal

ziggo-analoog-signaal-180424.jpg

Kabelbedrijf Ziggo is bezig met een operatie om volledig over te gaan naar digitale televisie. De eerste gemeenten zijn vandaag afgesloten van analoge televisie. In en rond Capelle aan den IJssel ontvangen klanten die niet overgestapt zijn naar digitale televisie geen zenders meer.

Ziggo ziet af van het analoge signaal om meer ruimte te maken voor digitale televisie. Het bedrijf zegt dat analoge televisie is verouderd. Dankzij de overstap naar volledig digitaal kan Ziggo meer zenders aan gaan bieden en een betere kwaliteit leveren, vertelt Sjors de Visser, directeur klantenservice van Ziggo aan de NOS.

Ziggo biedt gratis decoder aan

Ongeveer 300.000 klanten van het kabelbedrijf hebben een analoog abonnement. Naar schatting zijn er 800.000 klanten die digitale televisie kijken, waarvan een aantal een tweede tv hebben staan die analoog is aangesloten.

Ziggo biedt de klanten die over willen stappen naar digitaal een gratis decoder aan. Voor een tweede decoder moet de consument 29,95 euro betalen. Daarnaast adviseert het bedrijf klanten die niet over willen stappen op digitale televisie om over te stappen naar een ander bedrijf.

Klant ervaart probleem bij overzetten

Een van de consumenten die twee televisies moesten overzetten, is Monica Asselé uit Capelle aan den IJssel. 'Maar toen ik de tv's had omgezet, kreeg ik allemaal blokken en strepen en het geluid kwam gefaseerd binnen',  zegt Monica tegen NOS.

De monteur die langs kwam verkocht haar een signaalversterker voor 50 euro. 'Dat vond ik niet netjes. Naderhand heb ik de 50 euro na een telefoontje teruggekregen.'

Geen extra kosten voor digitale tv

De Visser van Ziggo geeft aan dat de overstap naar digitaal in principe geen extra kosten met zich mee brengt voor klanten. 'De omschakeling is puur technisch.' De prijzen voor digitale tv gaan voorlopig niet omhoog.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen er te laat zijn met overstappen op digitale tv. 'We verwachten enkele honderden telefoontjes van mensen die nog niet om zijn',  geeft de Visser aan.

PvdA maakt zich zorgen

PvdA in Capelle aan den IJssel maakt zich zorgen over de operatie. De partij is bang dat oudere mensen een nieuwe televisie aan moeten schaffen omdat  digitale televisie niet mogelijk is op hun oudere tv. De partij vraagt daarom aan de wethouder ouderen met te weinig geld tegemoet te komen bij de aankoop van een nieuwe tv.

Bron: NOS