Zit er cafeïne in groene thee?

groene-thee-poll-26-04-2018-780.jpg

'Hoeveel cafeïne zit er in een kop groene thee?', vroeg Radar in een poll aan Testpanelleden. De meerderheid van de pollrespondenten, 30 procent, had het bij het rechte eind: 30 milligram (mg) cafeïne (in een kop groene thee van 125 milliliter (ml)). 647 Testpanelleden vulden de poll in.

Cafeïne wordt, als het in thee zit, ook wel theïne genoemd. Hoeveel cafeïne er in je kopje thee zit hangt af van hoe sterk te thee is gezet, de grootte van je mok en de soort thee. In groene thee en zwarte thee zit gemiddeld per kopje 30 mg cafeïne. In kruidenthee zit geen cafeïne.

Wat adviseert het Voedingscentrum?

Hoeveel cafeïne mag je per dag binnenkrijgen? Het Voedingscentrum hanteert een maximum van 400 mg. 'Dat geeft geen, of mogelijk een positief effect op de gezondheid van hart en bloedvaten', aldus het Voedingscentrum. Dat advies houdt er ook rekening mee dat je nog 100 mg cafeïne binnenkrijgt uit andere bronnen, zoals uit frisdrank en chocolade.

Let wel: het gaat om een richtlijn, benadrukt het Voedingscentrum. Als je gevoelig bent voor cafeïne is het verstandig voorzichtig te zijn. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven krijgen het advies minder dan 200 mg cafeïne per dag in te nemen (dit advies houdt er rekening mee dat je ook cafeïne binnenkrijgt via andere bronnen).Deel ook je mening!

Wil jij ook je mening delen? Dat kan via de poll van het Radar Testpanel. Je kunt je voor het testpanel inschrijven via deze intake-enquête. Meedoen is gratis, en je wordt dan ook uitgenodigd voor de onderzoeken van Radar.

Bron: Radar / Voedingscentrum