Zo betaal je tol op Zuid-Europese snelwegen

tol_betalen.jpg

Veel van ons gaan weer met de auto naar Zuid-Europa en dat betekent: tol betalen. De manier waarop je dat doet, is niet overal hetzelfde en afhankelijk van je bestemming. Radar legt uit hoe het zit.

Klassieke tolbetaling: kaartje trekken

Bijna iedereen kent de klassieke tolbetaling op de Zuid-Europese snelwegen. Een kaartje uit de automaat trekken en doorrijden tot het eind van de tolroute waar de slagboom pas opengaat, nadat je hebt betaald met je bank- of creditcard of contant. 

Tegenwoordig gaat het op steeds meer plekken net een beetje anders. Met een creditcard of cash gaat het op de meeste wegen wel goed, maar ook niet overal.

Tolbadge makkelijkste optie

De makkelijkste manier om tol te betalen is een tolbadge aanschaffen. Dit is een kastje dat je op je voorruit plakt, waarmee je automatisch tol betaalt. Je hebt ze voor gebruik in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Nadat je bent geregistreerd, kun je gewoon doorrijden bij alle tolpoorten. 

Ook op wegen waar je elektronisch moet betalen, kun je gewoon doortuffen. Het kastje is te koop bij de ANWB. Afhankelijk van het aantal landen waarin je het wil gebruiken, ligt de prijs tussen de 18 en 24 euro. In de maanden dat je het kastje gebruikt, betaal je nog eens 3 euro abonnementsgeld.

Geen tolbadge? Lees dan verder hoe je tol betaalt in een paar populaire autovakantielanden.

Italië

Ga je naar Italië, dan kun je op de meeste tolwegen betalen met je creditcard of contant. Op veel wegen kun je nog met je bankpas betalen, maar dat is niet overal het geval. In Noord-Italië zijn er wegen met elektronische tolheffing.

In plaats van tolhuisjes zijn er camera’s die je kenteken registreren. Je moet jezelf online aanmelden om te kunnen betalen. Meer informatie is te vinden op de website van de ANWB

Spanje

Ook in Spanje kun je niet op alle tolwegen betalen met je Nederlandse bankpas. Cash of creditcard gaat altijd goed.

Frankrijk

In Frankrijk kun je op de meeste tolwegen betalen met je creditcard of contant. Ook in dit land wordt je bankpas niet overal geaccepteerd. Op een aantal snelwegen, zoals de A4 en A79, kun je niet langer met cash, creditcard of betaalkaart terecht. Er zijn verschillende manieren om op deze wegen te betalen. Online (www.aliae.com) of via een betaalautomaat op een van de parkeerplaatsen.

Volgens de ANWB is het een kwestie van tijd voordat de Franse tolpoorten met slagbomen volledig verdwijnen, en zal tolbetaling helemaal elektronisch worden. Kijk hier voor meer informatie.

Portugal

In Portugal is het wat ingewikkelder. Je kunt niet bij alle tolpoorten contant betalen, en er zijn veel tolwegen waar je alleen elektronisch kunt betalen. Je kenteken wordt digitaal gescand. Je moet met een buitenlands kenteken vooraf actie ondernemen om de betaling goed te laten verlopen. 

Zo kun je je kenteken aan je creditcard laten koppelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij een servicepunt bij de grens. Ook kun je in Portugal prepaid tolkaarten kopen. Meer informatie vind je hier

Wat gaat je reis kosten?

De tolkosten kunnen behoorlijk oplopen. Met de routeplanner van de ANWB kun je snel een kostenplaatje maken.