Zo gaat Instagram privécontact tussen volwassenen en tieners aanpakken

17032021 Insta.jpg

Volwassen Instagramgebruikers kunnen binnenkort niet langer zomaar privéberichten, oftewel direct messages (dm’s) sturen naar tieners. Dat meldt het bedrijf op de website. Tieners moeten de betreffende persoon eerst volgen voordat dit mogelijk is.

Jongeren beschermen op Instagram

Het bedrijf heeft deze regel ingevoerd om jongeren tussen de dertien en achttien jaar beter te beschermen tegen kwaadwilligen op het social mediaplatform. 'Het beschermen van jongeren op Instagram is belangrijk voor ons', aldus de organisatie. Instagramgebruikers moeten volgens de richtlijnen minimaal dertien jaar oud zijn.

Ongewenst contact

Het privébericht zal in dit geval niet worden verzonden. De volwassene krijgt vervolgens een melding dat het niet lukt. Om tieners te beschermen tegen ongewenst contact worden zij ook gewaarschuwd als volwassenen 'verdacht gedrag' vertonen, waarna ze deze persoon kunnen blokkeren of rapporteren. Dit roept echter wel vragen op, want wat ziet het bedrijf als 'verdacht gedrag'? Instagram legt uit dat het bijvoorbeeld gaat om volwassenen die veel vriendschaps- en/of berichtenverzoeken sturen naar tieners.

Voorzichtig met het delen van informatie

Daarnaast worden tieners aangespoord om voorzichtig te zijn met het delen van informatie en foto’s. Verder zullen volwassenen die verdacht gedrag vertonen geen tieners meer zien in hun 'aanbevolen contacten', waardoor het moeilijker wordt om ze te benaderen. Er wordt ook gekeken naar het verbergen van reacties van deze personen onder posts van tieners. Jongeren worden eveneens geadviseerd om hun accounts privé te maken.

Leeftijdsverificatie

Hoewel dit het leggen van contact bemoeilijkt, is het bedrijf zich bewust dat ze dergelijke situaties niet kunnen uitsluiten. 'We willen meer doen om dit te voorkomen, maar het online verifiëren van de leeftijd van mensen is complex en iets waar velen in onze branche mee worstelen.' De organisatie wil dit aanpakken met behulp van onder andere kunstmatige intelligentie, zodat de leeftijd van gebruikers beter kan worden ingeschat.

Bron: Instagram