Zo investeer je in crypto via een traditionele broker, zonder aparte app

Maar liefst 1,6 miljoen Nederlanders hebben geld in cryptovaluta geïnvesteerd. Misschien overweeg jij ook om erin te beleggen, maar wil je dat liever doen zonder een speciale cryptobroker zoals Bitvavo of Binance. Dan moet je immers de moeite doen om een aparte app te leren kennen. Of je wilt investeren in bitcoin via je normale bank of broker omdat je dan je obligaties, aandelen en cryptomunten op één plek hebt. Wat je reden ook is, hier vind je verschillende opties.
Het moet eerst gezegd worden dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt - en beleggen in crypto’s in het bijzonder, want de markt schiet vlug op en neer. Beleg alleen met geld dat je kunt missen en beleg niet in een product dat je niet begrijpt (en de begrippen hieronder kunnen al lastig zijn, net als de begrippen in de cryptowereld). Dit artikel is bovendien geen financieel advies.
Via deze traditionele brokers kun je de cryptomarkt betreden
Op de beleggingsapp Bux Zero kun je handelen in aandelen, ETF’s, en in ongeveer dertig verschillende crypto’s. Bux rekent geen transactiekosten voor marktorders op crypto’s (en maakt daar graag reclame mee). Volgens Bux zelf zijn zij speciaal als crypto-aanbieder omdat ze onder toezicht staan van de Autoriteit Financiële Markten en geregistreerd staan bij De Nederlandsche Bank.
Ook onlinebroker Trade Republic heeft plannen om crypto’s beschikbaar te maken op haar platform, dat nu nog vooral normale beleggingen aanbiedt. Trade Republic wil die dienst voor eind maart 2022 gaan verlenen. Deze broker, van oorsprong Duits, betrad de Nederlandse markt überhaupt pas laat in 2021.
Kan je binnenkort bitcoin kopen met ING, ABN Amro of Rabobank?
Teunis Brosens, crypto-expert bij ING, zegt dat Nederlandse banken over het algemeen ‘met interesse kijken naar het cryptoveld’, maar dat de regulering in orde moet zijn voordat ze er stappen in kunnen zetten. ‘Een bank moet zichzelf veel vragen stellen voordat die eraan begint - past het bij mijn klant, bij mijn businessmodel, wat zijn de reputatierisico’s?’ Bij de Nederlandse grootbanken zul je waarschijnlijk niet opeens morgen Ethereum kunnen kopen.
Investeren in crypto via ETF en ETN: ‘cryptotrackers’
Er zijn echter opties om in crypto te investeren zonder direct crypto te bezitten, en die bestaat bij meer brokers. In tegenstelling tot cryptomunten worden zogenaamde ETF’s en ETN’s op de ‘normale’, gereguleerde beurs verhandeld. ETF’s en ETN’s die de cryptomarkt volgen, geven je dus de mogelijkheid om via een klassieke broker indirect te investeren in cryptovaluta. Je betaalt wel zogenaamde fondskosten voor een ETF, want de ETF-uitgever wil er ook aan verdienen.
De vier grootste uitgevers van cryptotrackers zijn: VanEck, Coinshares, Wisdom Tree & 21Shares.
Wat zijn crypto-ETF’s en -ETN’s?
ETF staat voor Exchange Traded Fund en wordt wel beschreven als ‘mandje’ met verschillende beleggingen. Dat komt omdat een ETF is gemaakt om een bepaalde index met meerdere beleggingen te volgen, zoals de AEX-index. Maar in het mandje kan van alles zitten: grondstoffen, obligaties en ook cryptovaluta.
Sommige crypto-ETF’s bevatten overigens niet direct cryptovaluta, maar ‘futures’ van cryptovaluta, speciale contracten waarmee vandaag betaald wordt voor levering van cryptovaluta op een bepaalde dag in de toekomst. Brosens legt uit dat je met zo’n ETF je niet een deel bezit van een cryptomunt die ergens ‘in een kluis’ ligt, maar een deel van een markt die speculeert op de cryptomarkt. Dat brengt extra risico en kosten met zich mee, stelt Brosens.
Ook zogenaamde Exchange Traded Notes (ETN’s) zijn bedoeld om een bepaalde index te volgen, maar steken anders in elkaar dan ETF’s. ETN’s zijn schuldbewijzen, net zoals obligaties, maar keren geen rente uit. Met een ETN bezit je een claim op de ETN-uitgever, niet op een onderpand (in dit geval de cryptovaluta). Dat maakt een ETN volgens Brosens riskanter als er iets met de uitgever gebeurt.
Manipulatie op de bitcoinmarkt sijpelt door
Ook al handel je via een ‘normale’ broker, als je investeert in een bitcoin-ETF krijg je wel wat mee van de manipulatie in de bitcoinmarkt, stelt Brosens. ‘Je sluit de invloed van het niet-gereguleerde deel zeker niet helemaal uit,’ zegt hij tegen RTL.
Als je cryptomunten bezit, dan is het trouwens belangrijk om ze aan te geven bij de Belastingdienst. De fiscus kon tot nu toe nog niet checken hoeveel crypto-bezit je had, dus moest mensen vaak maar op hun woord geloven. Maar hij krijgt binnenkort de bevoegdheid om te controleren hoeveel je hebt.
Bron: FD, RTL, DeGiro