Zo maak je zelf de heerlijkste frieten

Frieten voor artikel.jpg

Friet of patat? Over hoe je deze smaakvolle gele hap noemt, zijn de meningen verdeeld. En ook wat betreft de bereidingswijze hebben de meeste liefhebbers wel hun eigen methodes. Want hoe maak je nou de allerlekkerste friet of patat?

We hebben in onze WhatsAppgroep gevraagd naar tips en er kwamen veel smakelijke recepten voorbij.

Met pinda- of arachideolie

Clarita gebruikt altijd biologische aardappelen en nadat deze in reepjes zijn gesneden, moeten deze ongeveer 30 minuten in een kom water worden bewaard. Als ze zijn afgedroogd worden ze in arachide- of pindaolie voorgebakken. Nadat ze gaar zijn - maar nog niet krokant - worden ze er even uitgehaald om af te koelen om vervolgens 5-8 minuten af te bakken tot ze wel heerlijk krokant zijn.

Meer rondes, meer smaak

Als Jos de frituur gebruikt, kiest hij meestal voor Bintjes of Frieslander aardappelen. Na het schillen en snijden worden de aardappelen een half uur in koud water gelegd met een flinke schep zout erbij. De aardappelen worden daarna nogmaals gespoeld en gedroogd.

Bij voorkeur bakt Jos de aardappelen in porties van 500 gram. Tijdens de eerste ronde worden ze vijf minuten op 150 graden gefrituurd, waarna een moment volgt om af te koelen. Als dit gebeurd is, kunnen de aardappels op een temperatuur van 170-180 graden worden afgebakken tot ze goudbruin zijn. 

Grootse toewijding

Marco maakt zijn patat het liefst uit verse, grote aardappelen. Na het spoelen en snijden droogt hij ze eerst even in een theedoek. Daarna gaat hij als volgt te werk: eerst de aardappelen twee minuten voorbakken in de friteuse op 160 graden. Vervolgens moeten de aardappels uitlekken en de temperatuur op 180 graden worden gezet. 

Als deze temperatuur is bereikt, gaan de aardappels er weer in tot het lampje gaat branden. Dan worden de aardappels eruit gehaald tot het lampje juist weer uit gaat en vervolgens mogen de aardappels er weer terug in doen tot ze een mooie goudbruine kleur hebben.

Ook heerlijk uit de airfryer!

Naast liefhebbers van de traditionele frituurmethode, zijn er ook veel airfryer fans binnen onze WhatsAppgroep. Behalve gezondheidsvoordelen, geeft de airfryer ook een heerlijke smaak. Ook hier proeft Radar veel verschillende voorkeuren. Zo geniet Anneke van de diepvriesvariant van mini-airfryerfriet, en gebruikt Renzo juist liever de wat dikkere 10mm friet.