Zo vind je een goede partij voor een bouwkundige keuring

Bouwkundigekeuringtips.jpg

Een bouwkundige keuring kan al snel honderden euro’s kosten en wordt niet altijd even nauwkeurig uitgevoerd. Eerder schreef Radar al over het belang van zo'n keuring. Nu bellen we met het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs (NRBI) en geven we acht tips hoe je de goede partij vindt.

1. Schakel een gecertificeerde inspecteur in

In principe mag iedereen zichzelf tot bouwkundig inspecteur verklaren en bouwkundige keuringen verrichten. Dat legt Vincent Verbruggen, bestuursvoorzitter van het NRBI, uit. Om er zeker van te zijn dat je in zee gaat met iemand die voor de keuringen is opgeleid, kun je kiezen voor een gecertificeerde keurder uit het register. 

2. Is de inspecteur aangesloten bij een keurmerk?

“Bouwkundig inspecteurs die aangesloten zijn bij een keurmerk, laten hun onafhankelijkheid, kwaliteit, kennis en kunde toetsen", vertelt Verbruggen. "Als ze toe willen treden bij het keurmerk worden ze namelijk getoetst in het veld en achter hun bureau. Bovendien worden hun rapportages goedgekeurd en kan een opdrachtgever ze achteraf beoordelen door middel van een review.” Je kunt er dan dus vanuit gaan dat zij goed werk verrichten. Naast het NRBI, zijn er nog andere keurmerken die hier toezicht op houden.

3. Vraag of hij volgens een bepaalde beroeps- en gedragscode werkt

“Als een inspecteur via onze beroeps- en gedragscodes werkt, weet je dat hij nauwkeurig is in zijn werkzaamheden”, vertelt Verbruggen. “Zo houdt hij zich bijvoorbeeld aan de geheimhoudingsplicht en is hij eerlijk, integer en transparant.” 

4. Houdt hij zich aan een inspectieprotocol en rapportageformat?

Bouwkundig inspecteurs die via een protocol werken, gaan altijd op dezelfde wijze te werk en zien hierdoor minder snel gebreken over het hoofd. Bovendien zorgt het rapportageformat ervoor dat jij het rapport ook kunt begrijpen. 

5. Controleer of hij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is volgens Verbruggen enorm belangrijk. Een bouwkundige keuring is namelijk mensenwerk en een inspecteur kan onbedoeld iets over het hoofd zien. Heeft hij geen aansprakelijkheidsverzekering? Dan kun je eventuele schade die je hierdoor oploopt dus niet bij de keurder verhalen. 

6. Bekijk de algemene voorwaarden

“Zelfverklaarde bouwkundig inspecteurs kunnen hun verantwoordelijkheid in de algemene voorwaarden beperken tot het factuurbedrag”, legt Verbruggen uit. Dit noemen ze grijze algemene voorwaarden. “De schadevergoeding die zij moeten betalen als ze iets over het hoofd zien, is dan maximaal het bedrag dat jij hebt betaald voor de keuring.” 

Stel: je hebt 400 euro betaald voor een bouwkundige keuring en de inspecteur heeft iets over het hoofd gezien waardoor jij nu 1.000 euro schade hebt. Dan kun je met zulke grijze voorwaarden maximaal 400 euro verhalen op de keurder. Dit kun je vooraf controleren door de algemene voorwaarden te bekijken. 

7. Ga niet voor de goedkoopste keuring

Een huis kopen is vaak de grootste investering van je leven, daarbij wil je niet besparen op kwaliteit. “En het waarborgen van kwaliteit kost geld”, vertelt Verbruggen. “Er worden bouwkundige keuringen aangeboden voor 200 of 250 euro. Dat is niet realistisch. Toezicht op keuringen en inspecteurs kost geld, daardoor ben je misschien 100 tot 150 euro duurder uit, maar wordt de kwaliteit wel gewaarborgd.” 

8. Bekijk beoordelingen en let op nep reviews

Bekijk niet alleen de beoordelingen op de website van de inspecteur zelf, maar kijk ook wat je op andere websites over de keurder tegenkomt. Uit onderzoek van de NRBI blijkt namelijk dat veel zelfverklaarde bouwkundig adviesbureaus zelf opgemaakte beoordelingen op hun website hebben staan.

“Consumenten zien vaak niet wat echt is en wat niet. Zulke nep beoordelingen zorgen ervoor dat de consument geen goede bouwkundige inschakelen. Met alle gevolgen van dien”, aldus Verbruggen. 

Bronnen: NRBI