Geen bouwkundige keuring laten uitvoeren? Dan draai je zelf op voor de kosten

Als je een huis wilt kopen, heb je een onderzoeksplicht. Je bent verplicht de staat van de koopwoning te (laten) onderzoeken. Doe je dit niet? Dan ben je zelf verantwoordelijk als er later gebreken aan het licht komen.
Wat houdt de onderzoeksplicht in?
Als koper ben je verplicht om de staat van de koopwoning zo goed mogelijk te (laten) onderzoeken. Je moet hierbij zowel de juridische als de bouwkundige staat van de woning bestuderen.
Bij de juridische staat kun je bijvoorbeeld denken aan erfpacht. Sommige woningen staan namelijk niet op eigen grond en daar moet je voor betalen. Bij de bouwkundige staat kun je denken aan funderingsproblemen en achterstallig onderhoud. Om hier een compleet beeld van te krijgen, kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Een bouwkundig inspecteur kijkt namelijk niet alleen naar scheuren of slecht onderhoud maar schat ook in hoeveel geld dit (direct en op de lange termijn) gaat kosten.
Koper niet goed geïnformeerd
Toch wordt gemiddeld maar één op de vijf woningen bouwkundig geïnspecteerd. Veel te weinig als je het Vincent Verbruggen, bestuursvoorzitter van het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs (NRBI), vraagt. Dit komt doordat kopers niet goed geïnformeerd worden over de risico's.
“Mensen die bezig zijn met het kopen van een huis, hebben vaak een roze bril op”, legt hij uit. “Ze willen snel handelen en worden door makelaars niet altijd gewezen op het belang van een bouwkundige keuring. Makelaars zitten namelijk niet altijd te wachten op zo’n keuring, omdat het hun verkoopproces verstoort.”
Makelaars hebben veel invloed
Bovendien blijken makelaars en bouwkundig inspecteurs onderling afspraken te hebben. “Grote keuringsbureaus betalen makelaars 50 tot 80 euro bij elke opdracht, waardoor de onafhankelijkheid en objectiviteit in het geding zijn”, vertelt Verbruggen. “Consumenten moeten zelf kunnen kiezen met welke bouwkundige inspecteur ze in zee gaan. Hier mag geen invloed op uitgeoefend worden.”
“Het NRBI hoort dan ook met grote regelmaat klachten van bouwkundigen en consumenten”, vertelt Verbruggen. Hij geeft een voorbeeld van een bouwkundig inspecteur die gebeld werd door een makelaar met het verzoek of hij de directe kosten onder de 10.000 euro kon houden. Anders kon de koper geen hypotheek krijgen en kon de makelaar het huis niet verkopen.
Je draait zelf op voor de kosten
Als je je als koper niet aan de onderzoeksplicht houdt, is het achteraf heel moeilijk om de verkoper aansprakelijk te stellen voor gebreken aan je huis. Je draait dan zelf op voor de eventuele extra kosten.
Grijze algemene voorwaarden kunnen veel geld kosten
Heb je wel een bouwkundige keuring laten uitvoeren en heeft hij aantoonbaar fouten gemaakt? Dan is hij in principe aansprakelijk.
Maar ook dan kun je zelf opdraaien voor een deel van de kosten. Verbruggen legt uit dat zelfverklaarde bouwkundige keurders soms gebruikmaken van ‘grijze algemene voorwaarden’. Er staat dan dat de schadevergoeding niet hoger kan zijn dan het factuurbedrag dat jij betaald hebt. Heb je bijvoorbeeld voor 300 euro een keuring laten uitvoeren en voor 5.000 euro schade? Dan kun je dus 300 euro verhalen bij de inspecteur.
Bronnen: NRBI