Zo voorkom je dat je auto oververhit raakt

172496053_l_normal_none.jpg

Met warm weer zetten veel mensen de airco aan tijdens het rijden. Het kan dan gebeuren dat je auto oververhit raakt met de hoge temperaturen. Kun je dit voorkomen? En wat kun je doen als het zover komt? Hierover sprak Radar Erik Jan de Jong van de ANWB.

Voordat we beginnen is het handig om te weten dat een oververhitte motor en een oververhitte accu los van elkaar staan. Als een motor namelijk oververhit raakt, zegt dit nog niets over de accu. Die kan nog prima werken en vice versa. 

We vertellen je eerst wat je kunt doen bij een oververhitte auto en hoe je dit kunt voorkomen, daarna nemen we een kijkje naar oververhitte accu’s. 

Voorkomen beter dan genezen

Het is beter om te voorkomen dat je auto oververhit raakt. Er is bij oververhitting namelijk kans op schade aan de motor. “Check voordat je een lange rit maakt de koelvloeistof even", aldus De Jong. “Helemaal als je de berg op gaat of een caravan trekt: dat vraagt veel van de motor.”

Ook is het te adviseren om meer toeren te maken. Dit komt doordat het terugschakelen ervoor zorgt dat de motor makkelijker draait en dat is beter voor de motor. “Denk maar eens aan fietsen op een berg, dan schakel je ook terug”, legt De Jong uit. “Wees dus niet bang om toeren te maken.”

Een oververhitte auto

Je merkt het snel als een auto oververhit raakt. Het temperatuurlampje begint namelijk te branden of het lampje van de koelvloeistof gaat aan. Als je temperatuurlampje brandt kun je eerst ervoor kiezen om terug te schakelen. “Vaak gaat bij het terugschakelen het lampje uit”, legt De Jong uit. “Mocht het lampje dan blijven branden, zet dan de airco uit.” 

Als laatste noodgreep kun je ook ervoor kiezen om, nadat je de airco hebt uitgezet, de verwarming aan te zetten. Zet de blower dan ook op vol vermogen. Dit  zorgt er namelijk voor dat de koelvloeistof zijn warmte kwijt kan. Maar je kunt er ook voor kiezen om te stoppen op een veilige plek. Zet de auto dan uit zodat deze kan afkoelen.

Auto-stand

Heb je een lange rit voor de boeg en de airco aan? Kies dan de 'auto-stand', dat is de knop met het woord ‘auto’. Hiermee kun je het meerverbruik door gebruik van de airco zomaar halveren. 

Een oververhitte accu

Accu’s zijn een ander verhaal. Want als je accu eenmaal oververhit is, dan kun je daar weinig aan doen. Helaas zijn ze ook gevoelig voor hoge temperaturen. Als je daarnaast nog eens de airco aan zet wordt het nog warmer onder de motorkap en kan de accu kapot gaan. 

Doormeten

Wel kun je de kans verkleinen dat je niet met een oververhitte accu stil komt te staan. Dit kun je doen door de accu te laten doormeten bij de garage. “Door de accu te laten doormeten weet je hoe de conditie van de accu is”, legt De Jong uit. Deze kan nog prima werken maar tekenen van overmatige slijtage zijn wel vast te stellen. In dat geval kan het vervangen van de accu een goed idee zijn om pech te voorkomen. 

Goed onderhoud is het halve werk

Eigenlijk als je een auto goed onderhoudt zou het goed moeten komen. Maar volgens De Jong kan een zomercheck geen kwaad. "Helemaal als het laatste reguliere onderhoud in de garage al even geleden is”, vertelt De Jong. 

Ook kun je een deel van de controle zelf doen, bijvoorbeeld door het oliepeil en koelvloeistof te controleren. Let op: je auto moet een kwartier lang uitstaan voordat je het oliepeil meet.

Bronnen: Erik Jan de Jong, ANWB