Zoekgeraakte uitvaartpolissen: nabestaanden lopen veel geld mis

csm_mortuarium-gijzelen-02112020_10ab4151cd.jpeg

Uitvaartpolissen zijn vaak zoek, waardoor nabestaanden jaarlijks veel geld mislopen, blijkt uit navraag van BNR bij verschillende uitvaartverzekeraars. Het gaat om verzekeringen die lang geleden zijn afgesloten, maar waar de familie niet van af weet. Hierdoor blijft er veel geld op de plank liggen. 

Verzekeraars willen de polis wel uitkeren maar weten niet aan wie en wanneer ze dat moeten doen. Een uitvaartverzekering heeft namelijk een lange looptijd. Zo kan het voorkomen dat iemand een nieuw adres heeft of een andere gezinssamenstelling. 

Tijdrovend

Volgens een woordvoerder van uitvaartverzekeraar Monuta is het ‘tijdrovend werk’ om mensen te vinden die geen adres- of naamswijziging hebben doorgegeven. Daarnaast dragen sommige mensen al jaren geen premie af, waardoor de uitvaartverzekering vergeten wordt.

Verloren polissen terugvinden

‘Hierdoor blijft er veel geld liggen’, aldus het Verbond van Verzekeraars. Om het geld toch bij de nabestaanden te krijgen, kunnen ze terecht bij de site vanatotzekerheid.nl. Op deze site kunnen nabestaanden verloren polissen terugvinden.

Toch kan het ook op een makkelijker manier, vinden verzekeraars. Dit kan namelijk door een nieuw wetsvoorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt. Hierin staat dat gemeenten het voortaan moeten laten weten als iemand overleden is.

Bron: BNR