Zorgt een verplichte dierenverzekering voor een lagere premie?

Getty Images 489962358

Een dierenverzekering afsluiten voor je huisdier is niet verplicht. Toch kun je pech hebben en kunnen de kosten voor een behandeling bij een dierenarts flink oplopen. Moet een verzekering voor huisdieren, net als de zorgverzekering voor mensen, verplicht worden? Radar legt de vraag voor aan experts.

Impulsieve aankopen tegen gaan

Servé Smeets, dierenarts bij Dierenkliniek Smeets, pleit voor een verplichte verzekering. “Het verplicht stellen van een dierenverzekering kan ervoor zorgen dat de premies lager worden, doordat er meer dieren verzekerd zijn”, beargumenteert hij.  

“Daarnaast creëert een verplichte verzekering een controlepunt aan het begin van een dierenleven. Zo weet iedereen die een huisdier aanschaft: dit kost mij elke maand geld.”

Hij hoopt dat het impulsieve aankopen van dieren tegengaat, doordat er een soort drempel ontstaat: ‘’Hierdoor gaan mensen hopelijk beter nadenken vóórdat zij een huisdier in huis nemen.’’

Onwaarschijnlijk dat het verplicht wordt

Julia Hamel, communicatieadviseur en persvoorlichter bij De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), geeft aan dat de KNMvD heeft bekeken of het verplicht stellen van een dierenverzekering realistisch is. 

“We zijn erachter gekomen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de overheid dit daadwerkelijk gaat verplichten. Verplichte verzekeringen zijn iets wat we in Nederland weinig doen, en waar Nederlanders over het algemeen niet enthousiast over zijn.”

Wil je meer lezen over dierenverzekeringen en of het handig is om er een af te sluiten? Lees dan hier:

Nadelen van dierenverzekeringen

Ondanks dat de KNMvD groot voorstander is van dierenverzekeringen, benadrukt Hamel dat een verplichte dierenverzekering ook ongewenste bijeffecten kan hebben. “Als alle huisdieren alle zorg zouden krijgen, dus ook honden met erfelijke of rasgebonden problematiek, dan zou het minder aantrekkelijk worden voor fokkers om juist gezonde dieren te fokken. Zij zouden dan minder gemotiveerd zijn om te sturen op zo gezond mogelijke dieren.”

Smeets benadrukt dat dit probleem nu ook al speelt: ‘’Afwijkingen en genetische afwijkingen ten gevolge van fokken, worden nu ook behandeld en vaak zijn de kosten voor deze behandelingen enorm hoog.’’

Een ander nadeel volgens Hamel is dat mensen bij een verplichte verzekering misschien juist wel te snel geneigd zijn om naar de dierenarts te gaan. “Eigenaren zijn dan toch verzekerd, en zullen dus ook sneller hulp zoeken voor klachten waarvoor eigenlijk geen consult nodig is. Hoe meer kosten er vervolgens gemaakt worden, hoe hoger de premies uiteindelijk zullen worden.”