Zorgtoeslag in 2024 omlaag: zoveel ontvang jij

Zorgtoeslag.jpg

De Belastingdienst heeft de zorgtoeslag voor 2024 bekendgemaakt. Niet alleen de toeslag zelf daalt volgend jaar, ook de inkomensgrens gaat omlaag. Radar zet op een rij wat dit voor jou betekent. 

Maximale zorgtoeslag

In 2024 komt de maximale zorgtoeslag uit op 1.476 euro voor alleenstaanden. Gezinnen kunnen maximaal een bedrag van 2.842 ontvangen.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

Of, en hoeveel, zorgtoeslag je krijgt is afhankelijk van je toetsingsinkomen. Dit is het verzamelinkomen van jou en je eventuele partner. Het bestaat uit je bruto salaris of je bruto pensioen, uitkeringen en aftrekposten. Op de website van de Belastingdienst kun je uitrekenen wat jouw toetsingsinkomen is. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de zorgtoeslag die je ontvangt. 

Inkomensgrens zorgtoeslag

De inkomensgrens voor zorgtoeslag daalt in 2024. Dat betekent dat er minder mensen voor de toeslag in aanmerking komen. Voor alleenstaanden ligt het grensinkomen volgend jaar op 37.496 euro per jaar. Voor gezinnen ligt de grens bij een gezamenlijk inkomen van 47.368 euro per jaar. Verdien je meer dan dit? Dan heb je geen recht op zorgtoeslag. 

Dit is de zorgtoeslag in 2024

In de tabel hieronder kun je zien hoeveel zorgtoeslag jij per maand kunt ontvangen met jouw toetsingsinkomen (dat bedrag is per jaar). 

Op de website van de Belastingdienst kun je begin december berekenen op hoeveel zorgtoeslag je precies recht hebt.

Meer over