background branding

Zorgverzekeraars willen wijziging privacywet om persoonlijke zorg aan te bieden

Privacy_18juli_2022.jpg

Een aangepaste privacywetgeving. Dat is wat zorgverzekeraars willen om verzekerden individuele zorg of diensten aan te bieden. Op die manier willen ze ervoor zorgen dat patiënten weten dat ze recht hebben op een therapie of behandeling, of niet meer hoeven te wachten op een operatie. Met de huidige wetgeving is dat niet mogelijk, zo meldt het AD.

Momenteel mogen zorgverzekeraars alleens medische gegevens van verzekerden inzien voor het controleren van de zorgnota, te kijken of die past bij het pakket en te controleren of de gedeclareerde zorg inderdaad mag worden verleend door de zorgverlener.

Zorgvuldigheid belangrijk

Petra van Holst, directeur van Zorgverzekeraars Nederland, laat weten dat verzekeraars zorgvuldig met deze informatie zouden moeten omgaan. ‘De privacy van verzekerden is namelijk een groot goed.’ Toch hoopt ze dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan. ‘Wanneer gaat het om een individueel belang en wanneer is er sprake van een breder maatschappelijk belang, dat de beschikbaarheid van meer informatie rechtvaardigt?’

Goede afweging maken

Belangenorganisatie Privacy First vraagt politici en zorgverzekeraars af te wegen of het aanpassen van de privacywetgeving wel gewenst is.

Bron: ANP