Zorgverzekering tot februari af te sluiten: wat als je eerder zorg nodig hebt?

zorgverzekering (1).jpg

Wie zijn zorgverzekering vóór 1 januari opzegt, heeft tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. “Maar wat als je in januari zorg nodig hebt, maar nog geen verzekering hebt afgesloten?”, vroeg een Radar-kijker na onze uitzending van maandag 13 november. Hoe dat zit, leggen we je uit in dit artikel. 

Verzekerind met terugwerkende kracht

Ook wie in januari nog geen nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten, kan gewoon bij de huisarts of specialist terecht. De verzekering die je later in de maand afsluit, werkt namelijk met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. 

Er zit echter wel een nadeel aan, waarschuwt Independer. Je moet zelf eerst de kosten voorschieten. Als je zorgverzekering helemaal rond is, dan kun je die declareren bij de zorgverzekeraar. Aan het einde van januari worden de premies van januari én februari meestal tegelijkertijd afgeschreven.

Na 1 februari niet verzekerd

Als je zorgverzekering na 1 februari nog niet rond is, kun je problemen krijgen. Het is in Nederland namelijk verplicht een basiszorgverzekering te hebben. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK), een overheidsinstelling, neemt contact met je op.

Je krijgt drie maanden de tijd om alsnog een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dat niet? Dan moet je een boete van 472,25 euro betalen. 

Drie maanden hierna volgt opnieuw een boete. Nog eens drie maanden later vraagt het CAK namens jou een zorgverzekering aan. Deze is duurder dan de reguliere zorgverzekeringen en je zit er twaalf maanden aan vast.