Zoveel duurder (of goedkoper) werden jouw boodschappen het afgelopen half jaar
Hoeveel duurder worden boodschappen in een half jaar? Dat vroeg Radar zich in januari 2023 af nadat deskundigen voorspelden dat de prijsstijgingen door zouden zetten. Dus namen we de proef op de som en gingen we langs bij drie supermarkten: Jumbo, Lidl en Albert Heijn.
Jumbo, Lidl en Albert Heijn
We kozen bij de steekproef bij goedkopere producten en lieten de A-merken dus links liggen. Zo'n zes maanden later, in juni, kwamen we terug.
Wat blijkt: het verschilt sterk per supermarkt of producten in een half jaar tijd in prijs zijn gestegen of gedaald. Neem drie basisproducten: bruin brood, halfvolle melk en volle yoghurt.
Prijs van volle yogurt stijgt
Een half bruin brood werd bij Jumbo 7 cent goedkoper en kost nu 1,00 euro, terwijl de prijzen bij Lidl (0,89 euro) en Albert Heijn (1,09 euro) hetzelfde bleven. Een liter halfvolle melk werd bij Lidl 4 cent goedkoper (1,25 euro). De prijzen bleven gelijk bij Jumbo (1,19 euro) en Albert Heijn (1,99 euro).
De prijs van volle yoghurt steeg daarentegen wel bij alle drie de supermarkten. Bij Jumbo betaal je nu 1,45 euro (+4,32 procent) voor een liter, bij Albert Heijn 1,55 euro (+4,03 procent). Bij Lidl steeg de prijs het hardst naar 1,35 euro (+4,65 procent).
Let op! Bekijk je dit artikel op een mobiel apparaat? Je kunt door de tabellen hieronder scrollen.
Komkommer en appels goedkoper
Naast brood en zuivel, keken we naar groenten en fruit. Daar is een positief beeld te zien: komkommers werden bijna de helft goedkoper. Dat heeft vooral te maken met het seizoen.
Hetzelfde geldt voor appels, met uitzondering van Lidl. Daar betaal hetzelfde voor een kilo als een half jaar geleden.
Prijzen plantaardige oliën dalen
Bij plantaardige oliën valt op dat de prijs van zonnebloemolie bij alle supermarkten sterk in prijs is gedaald. Sinds de oorlog in Oekraïne stegen de prijzen hard, maar die lijken nu dus weer wat te normaliseren.
Wel liggen de prijzen nog een stuk hoger dan voor de Russische inval. Toen betaalde je voor een liter zonnebloemolie ongeveer een euro.
Vlees nog steeds duur
Voor vlees betaal je nog steeds de hoofdprijs. De prijzen van kip en gehakt bleven in een half jaar tijd gelijk of werden zelfs nog wat hoger.
*Niet te vergelijken omdat het product tijdens de tweede steekproef vervangen was met een alternatief.
Overige producten
Natuurlijk hebben we nog meer producten meegenomen in de steekproef. Daaronder vind je hieronder een overzicht.
Onder de streep
Wat zeggen deze cijfers onder de streep? Het is niet mogelijk harde conclusies te trekken omdat het om een kleine steekproef gaat. Wel lijken de prijzen over het algemeen wat te dalen na vijftien maanden van flinke prijsstijgingen.
Groter onderzoek van onderzoeksbureau GfK bevestigt dit beeld. In twee jaar tijd stegen de prijzen van een mand vol basisboodschappen van 100 naar 134 euro. Maar de laatste maand was deze boodschappenkar één euro goedkoper.