Zoveel kosten de apparaten in jouw huis aan stroom

163702254_l.jpg

Als je wilt besparen op je energieverbruik in huis, dan is het goed om te achterhalen welke apparaten het meeste stroom verbruiken. Wat zijn de grootverbruikers? En wat zijn de sluipverbruikers in je woning?

Het stroomverbruik van apparaten in je huis hangt vanzelfsprekend af van de frequentie van gebruik. Als je elke dag een overschotel maakt is dat uiteraard duurder dan wanneer je de oven zelden gebruikt. Vaak zijn nieuwere types zuiniger dan oudere modellen. In de tabel een overzicht van verschllende apparaten. Het jaarlijks verbruik wordt uitgedrukt in Kwh. Voor huidig tarief wordt gerekend met 75 cent per Kwh. Bij het prijsplafond wordt gerekend met 40 cent per Kwh.

Dikke winst op verlichting

Wat direct opvalt is het grote verschil in gebruik tusssen gloeilampen en ledverlichting. Gloeilampen verbruiken bijna tien keer zoveel als ledlampen. Met tien lampen die drie uur per dag aan staan, kun je met de led-variant bijna 240 euro per jaar aan stroom besparen. 

Sluipverbruik

Wanneer apparaten ‘stiekem’ stroom verbruiken terwijl je ze helemaal niet gebruikt, noemen we dat sluipverbruik. Dit kan een apparaat zijn dat op standby staat, maar ook een apparaat waarvan je denkt dat het uit staat (bijvoorbeeld een printer - die je vaker niet dan wel gebruikt - gaat soms automatisch aan als je de computer start). Vooral bij oudere apparaten is sprake van sluipverbruik. Bijvoorbeeld een digitale decoder (of mediabox) die je gebruikt om televisie te kijken staat vaak de hele dag aan en verbruikt 28 tot 110 Kwh per jaar. Onder het prijsplafond kost je dat dus 11 tot 44 euro, maar met de huidige stroomprijs (75 cent per Kwh) is dat 21 tot 82,50 euro per jaar.

Energiemeter

Als je voor een specifiek apparaat wilt weten hoeveel stroom het precies gebruikt, dan kun je dat eenvoudig testen met een energiemeter. Dit apparaat steek je in het stopcontact. Vervolgens steek je de stekker van het apparaat dat je wilt testen in de energiemeter. Zo’n meter kost grofweg tussen de 10 en 25 euro.

Bronnen: Milieucentraal, Consumentenbond, AD.nl