background branding

Energiezuinig koken: met deze tips bespaar je het meest

251022_kokensite.jpg

Laten we eerlijk zijn: koken met je volledige aandacht erbij gebeurt waarschijnlijk niet altijd. Zo zet je misschien een kleine pan op een te groot vuur, of laat je iets veel langer sudderen dan eigenlijk de bedoeling is. Niet heel erg, maar wel zonde van de verbruikte energie. 

En dat wil je voorkomen, al helemaal met deze torenhoge energieprijzen. Daarom geeft Radar je de beste tips om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan terwijl je kookt: 

1. Kook je eten in een slowcooker

Hoewel dit langer duurt, verbruikt een slowcooker enorm weinig energie. Zo kan een slowcooker urenlang een stoofpotje laten sudderen, en zal er hierna alsnog minder energie verbruikt zijn dan bij het koken in een normale pan. In lage stand verbruikt een slowcooker zo’n 65 watt per uur, terwijl een half uur op een inductieplaat gemiddeld al 700 watt verbruikt, dus 1400 watt per uur. 

2. Deksel op de pan en weinig water erin

Hoe vaak houd jij echt goed in de gaten hoeveel water je in een pan gooit? En kook jij echt altijd met een deksel op de pan? Doe dit toch maar wel, want met deksel verbruik je twee tot drie keer minder energie dan wanneer je zonder deksel kookt. Je water kookt met deksel namelijk een stuk sneller! En nadat het kookt, kun je het vuur ook nog eens een stuk lager zetten. 

Daarnaast is ook nog de hoeveelheid water die in de pan zit van belang. Wist jij al dat je groenten ook prima in een klein laagje water kunt koken? 

3. Maak vooral eenpansgerechten

Wat is een betere manier om zo min mogelijk gas te gebruiken? Juist; om zo min mogelijk pitjes open te zetten tijdens het koken. Een beetje creativiteit in de keuken kan je al heel wat opleveren dus, wanneer je veel eenpansgerechten maakt. Scheelt je ook weer bij de afwas, en hoef je daar ook nog eens minder water voor te gebruiken! Win-win. 

4. Vermijd de oven

Hoewel groenten uit de oven overheerlijk zijn en het ook lekker is om broden af te bakken in de oven, kun je een groot deel van de oven-zaken ook gewoon in de pan gooien. Of in de airfryer. Over het algemeen verbruik je een stuk minder energie wanneer je eten verwarmt in een pan, dan wanneer je de oven moet voorverwarmen en vaak lang aan moet zetten. Natuurlijk kun je nog wel je oven gebruiken, maar denk misschien iets vaker na over of het wel echt nodig is. 

5. Kook voor meerdere dagen

Je gasfornuis zo kort en zo min mogelijk aanzetten is toch wel een van de beste adviezen die we kunnen geven en daar hoort ook bij; kook meteen grote porties, waar je meerdere dagen van kunt eten. Op die manier hoef je de dag erna je eten alleen nog maar kort op te warmen en hoef je niet opnieuw een hele maaltijd te bereiden. 

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start