background branding

Gooi jij voedsel weg dat over de datum is? Bij deze producten is dat niet nodig!

270922_voedselinpotten.jpg

Al een aantal jaren geleden werd er geopperd om de houdbaarheidsdatum van bepaalde voedingsmiddelen te schrappen, omdat deze bijna niet kunnen bederven. Nu staat er op de meeste producten nog steeds een THT-datum, maar het is niet nodig om hieraan vast te blijven houden. Radar vertelt je daarom bij welke producten je je in ieder geval geen zorgen hoeft te maken over de datum. 

Deze THT-datum staat verplicht op een verpakking, maar het product mag ook na het verstrijken van deze datum worden verkocht. Een TGT-datum staat op producten die wel maar kort te bewaren zijn, en dient dus beter in de gaten gehouden te worden. Na het verstrijken van deze datum is er namelijk wel kans op voedselvergiftiging.

Maar welke producten kun je na de verstreken THT-datum nog eten? 

Gedroogde pasta en rijst

Gedroogde pasta en gedroogde rijst zijn makkelijk langere tijd te bewaren. Wanneer je pasta en rijst in grotere zakken hebt gekocht die makkelijk scheuren, is het een goed idee om het over te gieten in voorraadbussen of potten. Op die manier blijft je pasta goed droog en donker bewaard. 

Bij pasta is het overigens geen groot probleem als het niet luchtdicht verpakt zit. Zolang er geen water of vocht bij komt kan het niet verrotten en blijft het nog een aantal jaren houdbaar. 

Bloem en meel

Bij deze producten is het van groot belang dat ze op een droge plek bewaard worden. Zolang er geen vocht bijkomt, kun je deze producten sowieso langer dan een jaar bewaren. Om te voorkomen dat er vocht bijkomt, bewaar je ook deze producten het beste in een apart afgesloten pot of voorraadbus wanneer je de zak al een keer open hebt gemaakt. Zolang het niet verkleurt of er beestjes in lopen is je meel nog eetbaar. 

Koffie

Bewaar je het goed, dan kan koffie een aantal jaren meegaan voordat het bederft. Ook al is de koffie na een tijdje niet meer vers en gaat een deel van de smaak verloren, dan is het nog niet bedorven. Open je een nieuw pak, zorg er dan voor dat je het direct in een luchtdichte en hersluitbare koffiebus overgiet. Koffie in een geopende verpakking kan namelijk na een aantal dagen al zijn smaak hebben verloren. 

Daarnaast is het bij koffie van belang om het goed droog te houden. Wanneer koffie nat of vochtig is geworden, is het niet meer veilig om te drinken omdat er dan sporen van schimmel kunnen ontstaan. 

Gedroogde bonen en peulvruchten

Ken je van die zakken gedroogde splitlinzen, erwten of bonen? Ook deze producten kun je jaren in je keukenkast laten staan, mits ze in goede omstandigheden worden bewaard. De plastic zakken waarin je de gedroogde peulvruchten en bonen koopt laat je liever links liggen, en beter giet je ze over in luchtdichte, donkere potten.

Na een aantal jaar zal de voedingswaarde van deze voedingsmiddelen wel enigszins dalen, en na vijf jaar bestaat de kans dat de meeste vitamines ook verdwenen zijn. 

Gedroogde kruiden

Gedroogde kruiden gaan ook jarenlang mee. Over de potjes die je in je kast hebt staan hoef je je dus geen zorgen te maken. Wel is het advies om de kruiden altijd in een gesloten verpakking te bewaren en om ze zo mogelijk op een donkere plek op te bergen. Van het eten van heel oude kruiden kun je sowieso niet ziek worden, het enige dat er kan gebeuren is dat het de smaak of sterkte van het kruid verliest. 

Honing

Honing is in principe onbeperkt lang houdbaar, en dus kun je hier prima een aantal jaren van doen. Ook als de pot al open is, blijft honing door het hoge suikergehalte, het lage vochtgehalte en bepaalde enzymen ontzettend lang houdbaar. 

Na enige tijd kan honing wel gaan kristalliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer te eten is of niet meer goed is. Honing bewaar je het beste in een gesloten pot op kamertemperatuur en op een donkere plek. 

Dit kun je doen als je twijfelt

Houd jij je over het algemeen aan deze regels, maar twijfel jij of dat pak pasta misschien al wel drie of vier jaar in de kast staat? Als je niet zeker weet of het nog te eten is, gebruik dan je zintuigen. Dus kijk goed; zit er schimmel op het voedsel of zie je gekke plekjes? Ruik; wanneer de pasta echt muf en bedorven ruikt, laat je het liever staan. 

En, proef; maak je bijvoorbeeld een blik conserven open, dan kan het geen kwaad om even goed te ruiken en een beetje te proeven om te zien of het nog eetbaar is. Mits je goed hebt gekeken of er geen schimmel aanwezig is of er insecten in het eten zitten.