background branding

Zoveel vakantiegeld krijgen mensen met een AOW dit jaar

opvakantie.jpg

Het vakantiegeld voor mensen met een AOW wordt gestort op dinsdag 23 mei 2023. Hoeveel krijg jij dit jaar? Radar zet voor je op een rijtje. 

Eerste keer minder vakantiegeld

Belangrijk om te weten: het vakantiegeld dat je gestort krijgt, is opgebouwd in de periode mei 2022 tot en met april 2023. Is je AOW in juni of later ingegaan? Dan is de periode van opbouw korter dan twaalf maanden. Je krijgt daardoor de eerste keer minder vakantiegeld. 

Zoveel vakantiegeld krijg jij

Hoeveel vakantiegeld je ontvangt, hangt af van je situatie. Wie alleen woont, krijgt maximaal 843,96 euro bruto, meldt de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Wie getrouwd is of samenwoont, krijgt te maken met drie verschillende mogelijkheden. Dat zijn de volgende:

Als je geen AOW-toeslag krijgt, dan krijg je maximaal 602,84 euro gestort. Krijg je die wel, dan gaat het om maximaal 1.205,68 euro. Bij een tussentijdse verlaging van je AOW-toeslag met 10 procent, kun je op maximaal 1.145,42 euro rekenen. 

Wat hou je netto over? Naast of je wel of geen partner hebt, hangt dat ook af van hoeveel inkomen je hebt. Ook gaat er loonheffing af en een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Hoeveel je precies overhoudt, is te zien in Mijn SVB.

Vakantieplannen aangepast om gestegen kosten?

Radar vraagt zich af of mensen hun vakantieplannen hebben aangepast om de gestegen kosten van onder meer benzine en boodschappen. Is dat bij jou het geval, of juist niet? Vul onze poll in.

Vakantiegeld valt lager uit

Het vakantiegeld valt in 2023 lager uit dan in 2022. Hoe dat komt? Er is een hogere belasting op een deel van het minimumloon en het vakantiegeld. De SVB geeft twee voorbeelden van hoeveel je erop achteruit kan gaan:

  • Je bent getrouwd of hebt een gezamenlijke huishouding.Je kreeg van mei 2022 tot en met april 2023 een volledige AOW. Je vakantiegeld in 2023 is bruto 6,26 euro lager dan in 2022.
  • Je  bent ongehuwd en woont alleen. Je kreeg van mei 2022 tot en met april 2023 een volledige AOW. Je vakantiegeld in 2023 is bruto 8,84 euro lager dan in 2022.