Vier tips om je uitgaven eindelijk in de hand te houden

22-08-13-uitgaven-besparen-budget-tips-158826638_s.jpg

Nu hoge inflatie het geld uit je portemonnee trekt, wil je mogelijk meer grip op je financiën krijgen. Dat gaat niet vanzelf; je zult allerlei verleidingen moeten weerstaan. Maar budgetteren kun je leren. En dat gaat makkelijker met deze vier psychologische trucs van gedragseconoom Eva van den Broek. 

Je bent zelf niet je betrouwbaarste controleur, legt Van den Broek uit. We maken allemaal weleens stille afspraken met onszelf die we niet nakomen. Volg daarom tip nummer één.

Schakel een vriend in als budget-scheidsrechter

Spreek met iemand anders je budgetdoel af. Je zegt bijvoorbeeld tegen je beste vriend(in): ik koop deze maand maar voor 50 euro aan kleren en jij gaat me eraan houden.

Van den Broek kent nog een extra handvat bij deze strategie: de website stickK. Op stickK leg je die afspraak voor 50 euro kleedgeld vast samen met je gekozen scheidsrechter. Maar dat is nog niet alles: je zet er ook geld op in. Als de scheidsrechter erachter komt dat je je doel niet hebt gehaald, stuurt die jouw geld naar een slecht doel. Je inzet gaat dan bijvoorbeeld naar de politieke partij die je het meest haat. Je kunt deze afspraak natuurlijk ook maken zonder de website. 

Stel een budget voordat je de winkel in loopt

Als je de supermarkt betreedt, stel dan elke keer een budget voor jezelf waar je onder moet blijven. Als je een streefgetal in je hoofd hebt, dan ga je namelijk al rekenen terwijl je spullen in je mandje legt, en goed op de prijzen letten. 

Verzin een mantra om te besparen

Van den Broek legt uit dat je de neiging hebt om trouw te zijn aan je zelfbeeld. Als je jezelf bijvoorbeeld ziet als een echte levensgenieter, dan zul je vaker lekkere en dure spullen kopen. Maar je kunt je zelfbeeld aanpassen. Je kunt ook tegen jezelf zeggen: ‘Ik ben echt zo iemand die altijd de beste deal weet te vinden’; ‘Als er een dure en een goedkope optie is, neem ik altijd de goedkope,’ of een ander soort mantra waarin je jouw doel formuleert. Als je dan in de verleiding komt om iets onnodig duurs te kopen, kun je je vasthouden aan dit mantra.

Betaal met cash

De laatste tip is: betaal met contant geld, niet met je pinpas of telefoon. Want het doet psychologisch meer pijn om echt munten te moeten neerleggen.