LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] SG-factor is niet het belangrijkste

Goede of slechte ervaringen met meubels? Geef hier jouw mening.
A. Tipgever

SG-factor is niet het belangrijkste

Ongelezen bericht door A. Tipgever »

het verbaast mij nogal dat er gesproken wordt over SG40. Zo heeft een SG-factor alleen te maken met de hardheid (en dus grotendeels het comfort) van een matras (SG, ook wel SAG-factor meet de indrukking van het materiaal onder een bepaald gewicht). de kwaliteit en medische varantwoording van deze matrassen heeft hier dus weinig tot niets mee te maken...

interieurdeskundige

Re: SG-factor is niet het belangrijkste

Ongelezen bericht door interieurdeskundige »

A. Tipgever haalt een paar begrippen door elkaar. SG staat voor Soortelijk Gewicht (densiteit). Het gewicht van het verwerkte materiaal. Dit is het gewicht van een blok schuim van een meter lang, een meter breed en een meter hoog. Het SG wordt uitgedrukt in kg per kubieke meter. Het geeft de duurzaamheid aan van het schuim. De bewering van A. Tipgever dat de SG-factor alleen te maken heeft met de hardheid, klopt niet. Nog sterker, de hardheid (stramheid) is een totaal ander begrip. Het is de weerstand tegen drukbelasting en wordt uitgedrukt in Newton (1N= 0.1 kg). De hardheid geeft dus het comfort aan en het Soortelijk Gewicht de duurzaamheid. Het zijn twee afzonderlijke begrippen. Men is weliswaar in staat een schuim met een laag soortelijk gewicht een hoge hardheid te geven. Dit matras of zitkussen zal echter na korte tijd te zacht worden. Vandaar dat een kwalitatief goed schuim ook een bepaald Soortelijk Gewicht moet hebben om lang goed te blijven. Ten slotte: SG is iets anders dan de SAG-factor. De SAG-factor is een comfort index.

Arie514

Re: SG-factor is niet het belangrijkste

Ongelezen bericht door Arie514 »

Dit bericht is voor de interieurdeskundige:

Doe maar duur zeg! Nou begrijp ik er nog niets van !

interieurdeskundige

Re: SG-factor is niet het belangrijkste

Ongelezen bericht door interieurdeskundige »

Als u een matras of bank aanschaft en men heeft het over Soortelijk Gewicht van het schuim wat er in is verwerkt (bijvoorbeeld 35), dan zegt dat iets over de duurzaamheid. Met andere woorden: hoe lang blijft het goed, want elk schuim wordt op den duur zachter. Voor in een bank die veel gebruikt wordt is het aan te bevelen voor de zitkussens een netto Soortelijk Gewicht van minimaal 40 toe te passen. Maar dit schuim kan men zacht en hard uitvoeren. Dit is het tweede begrip (hardheid). Het is comfort, de een wil stug zitten en de ander houdt van zachte kussens. De twee begrippen hebben met elkaar te maken. Wanneer er een lager Soortelijk Gewicht is gebruikt, zal het schuim eerder extra zachter worden.

Arie514

Re: SG-factor is niet het belangrijkste

Ongelezen bericht door Arie514 »

O ZO! Ja nu wordt het duidelijk. Bedankt voor de toelichting. En een heerlijke zachte kerst gewenst van Arie.

A. Tipgever

Re: SG-factor is niet het belangrijkste

Ongelezen bericht door A. Tipgever »

hetzelfde wat ik zei, maar met wat andere woorden. interieurdeskundige: 6 jaar opleiding heb ik er ook op zitten hoor!!! :lol:

Gesloten