LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] energielabel woningen

cbempt
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 nov 2006 23:22

energielabel woningen

Ongelezen bericht door cbempt »

Gezien de berichtgeving omtrent de verwarring over de kwaliteit van het energielabel denk ik aan een alternatief label. Het energieverbruik van een woning wordt maar voor een klein deel bepaald door de eigenschappen van de woning. De grootste invloed op het energie verbruik wordt bepaald door de gebruiker, "de eigenschappen van de gebruiker", van de woning.
Daar bij de diverse instanties zoals gemeenten, energie- en waterbedrijven en belastingen precies bekent is wat er zich achter een voordeur afspeelt is met deze gegevens volgens mij pas een echt kwaliteitslabel te maken.
Via de OZB gegevens zijn de gegevens van de woning (inhoud, ligging, oppervlakte bouwjaar e.d.) bekent. Via de gemeentelijk administratie is het aantal bewoners bekent. Via de energieleveranciers is bekent wat er zoal verbruikt en geloosd wordt. Het moet moet dus mogelijk zijn om middels een rekenmodel met deze gegevens een reeel energielabel te maken dat geen honderden euro's moet kosten.
Je kunt namelijk een goed geisoleerde woning met HR ketel e.d. hebben maar als je vervolgens op een hoge temperatuur of met de ramen open stookt heeft een mooi label weinig waarde. Zo kun je met een oude woning met een "slecht" label toch zuinig omgaan met energie.
Het beoogde label geeft enkel aan wat met een woning kan niet wat men doet!
Het doel van het label is dan ook terug dringen van het energieverbruik en dat wordt in hoge mate door de mens zelf beinvloed.
Het lijkt mij daarom nuttig de discussie te starten over het nut van het beoogde veel geld kostende en twijfelachtige label.
Cor

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: energielabel woningen

Ongelezen bericht door kweenie »

Het energielabel is er juist om een objectief, gebruikers-onafhankelijk 'label' te krijgen. Het is nl. vooral bedoeld om huizen (of andere producten) met elkaar te kunnen vergelijken, los van de vraag hoe je die gebruikt. Voor het individuele energieverbruik kun je al gewoon de afrekeningen van het energiebedrijf gebruiken.

Bij gelijke huizen, zoals bv. apartementen in een complex, heb je overigens aan een label vaak al genoeg en hoef je niet voor ieder apartement afzonderlijk een label te maken. Het label is juist ook bedoeld voor moeilijk met elkaar vergelijkbare huizen, waarbij je de energie-eigenschappen van het huis moeilijk uit de objectieve maten kunt halen.

Bovendien weten 'de instanties' vaak niet alles van een huis. Het kan best zijn dat je de zolder hebt geïsoleerd, omdat je die intensiever gebruikt dan andere mensen. Jou totale verbruik is dan misschien wel hoger (omdat je meer ruimte moet verwarmen), maar je huis is toch beter geïsoleerd. Dan heb je een energiezuiniger huis, maar dat zou vanwege het hogere verbruik een slechter label krijgen. Dat lijkt me raar.

Ook zouden dan energiebesparende maatregelen totaal niet worden gestimuleerd. Als je huis niet beoordeeld wordt op de individuele eigenschappen, waarom zou je dan gaan isoleren of een hr ketel nemen?

Gesloten