LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] NLA weet blijkbaar de definitie van een gloeilamp niet !

L.Rozenwater
Berichten: 599
Lid geworden op: 08 jun 2005 03:46

NLA weet blijkbaar de definitie van een gloeilamp niet !

Ongelezen bericht door L.Rozenwater »

Dit is echt het toppunt van "beetje dom":
De ouderwetse gloeilamp verdwijnt vanaf 1 september stapsgewijs uit de winkels. Volgens de brancheorganisaties weten veel consumenten alleen niet dat er geschikte alternatieven bestaan. Onvoldoende kennis veroorzaakt verwarring en dat staat het einde van de gloeilamp in de weg, stellen ze. Stichting LightRec en de Nederlandse Licht Associatie (NLA) pleiten daarom voor betere voorlichting.

Komende maand gaan als eerste de matte gloeilampen en de peertjes van 100 watt en meer uit het assortiment. ,,Vandaag de dag zijn halogeen-, spaar- of led-lampen qua grootte, lichtopbrengst en kleur goed te vergelijken met de oude gloeilamp. Bovendien bestaan er ook dimbare spaar- en led-lampen en gaan veel exemplaren meteen aan'', aldus Marcel van Haren van NLA.

De energiebesparende verlichting is duurder in de aanschaf, maar levert de consument op jaarbasis een besparing op van vele tientjes tot honderden euro's. De lampen gaan langer mee en verbruiken minder elektriciteit. Bovendien zijn ze beter voor het milieu. ,,Gloeilampen zijn niet meer van deze tijd'', aldus de twee organisaties.

In Duitsland ontstond er onlangs een run op peertjes. Mensen doen daar verwoede pogingen om zoveel mogelijk stuks in huis te halen. In Nederland blijft het hamstergedrag vooralsnog achterwege. Daar zijn LightRec en NLA blij om.

Bron: ANP

print stuur door reageer
Reacties
Geschreven door Niek op 26-08-09 01:01
Een sympathiek idee hoor, het promoten van energiezuinige verlichting. Maar bij wet verbieden van gloeilampen gaat mij echt te ver. Er zijn veel lampen, klassieke armaturen, kroonluchters e.d waar een spaarlamp echt niet goed in en bij past. Bovendien is het gewoon niet waar dat LED of spaarlampen al de warme kleuren van een gloeilamp weergeven. En in de maanden van het jaar dat je je CV ketel stookt, bespaar je minder dan verwacht. Want de warmte die je gloeilamp prduceert, benut je voor de verwarming van je huis en zodoende spaar je weer op je verwarmingskosten.

Al met al een te ver gaand staaltje bemoeizucht met een politiek correct milieuvriendelijk sausje.
Geschreven door Mouton op 26-08-09 17:59
Bovendien zijn er nog nauwelijks spaarlampen in hogere waarden. En inderdaad: de kleurtemperatuur haalt het niet bij de warme kleur van de gloeilamp. Ten derde: als afvalproduct is de spaarlamp helemáál niet milieuvriendelijk!!

Geschreven door Peter op 06-09-09 03:15
Sinds wanneer zijn halogeen lampen geen gloeilampen ? Dat kan nog leuk worden met die zelfde halogeen lampen: wat zit er in miljoenen auto's als verlichting ? Juist gloeilampen !! Moeten die straks carbidlampen gebruiken omdat HID verlichting meestal ook al niet is toegestaan (aftermarket)
In het bericht worden halogeen -, spaar- en led lampen in 1 zin gebruikt als alternatief voor de gloeilamp. :shock: Sinds wanneer is een halogeen lamp geen gloeilamp ? Of zit dat gloeiende wolfraamdraadje daar voor de show in ?
:mrgreen:
Zoals in het derde commentaar (zie bovenstaande quote) staat kan een totaal verbod op gloeilampen nog "aardige" probleempjes opleveren. :oops:

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: NLA weet blijkbaar de definitie van een gloeilamp niet !

Ongelezen bericht door kweenie »

Halogeenlampen zijn in de basis welliswaar gloeilampen, maar het gaat hier om 'gloeilampen' met xenongas (ong 25% minder energie) of halogeenlampen met IR coating (ong 45% minder energie). Maar de formulering is inderdaad niet handig gekozen.

Trouwens, spaarlampen kunnen voor ongeveer 96% worden hergebruikt, terwijl gewone gloeilampen met de vuilnis mee gaan. Dus met de milieuonvriendelijkheid na gebruik valt het in principe ook wel mee. Het hangt er dan vooral van af wat de gebruiker er mee doet of gebruikte spaarlampen een milieubelasting zijn of niet.

Spaarlampen zijn als bolvormige lamp, wat vaak het mooiste is als vervanging van de oude gloeilamp, overigens ook verkrijgbaar totaan 23 watt, vergelijkbaar met 'oude' 115 watt gloeilamp. En 'warme' Philips Softtone lampen in 'gloeilamp vorm' gaan totaan 16 watt, dus vergelijkbaar met zo'n 75 watt. Lijkt me voor de meeste toepassingen voldoende. Die softtone spaarlampen zijn bij de gemiddelde bouwmarkt gewoon te krijgen. En die softtone lampen zijn met een kleurtemperatuur van 2700 K zelfs nog iets warmer dan een gewone gloeilamp. Dus dat de kleurtemperatuur van spaarlampen het niet haalt bij die van gloeilampen ligt vooral aan welk merk en type lamp je koopt.

Als je je spaarlampen bij bv. de Ikea zou kopen, dan heb je inderdaad te maken met kille lampen, die eerst een tijd moeten branden voor ze op volle sterkte zijn en die ook nog eens een korte levensduur hebben. Maar er zijn dus ook échte alternatieven, die niet voor gloeilampen onder doen.

L.Rozenwater
Berichten: 599
Lid geworden op: 08 jun 2005 03:46

Re: NLA weet blijkbaar de definitie van een gloeilamp niet !

Ongelezen bericht door L.Rozenwater »

Gloeilamp in 2012 in Europa verboden

Nieuwsbericht | 08-12-2008

Vanaf 1 september 2012 mogen in de Europese Unie geen gloeilampen meer worden verkocht. De gloeilampen van 100 watt moeten al na 1 september 2009 verdwijnen.

Het wetgevend comité van lidstaten van de Europese Unie hebben ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de gloeilamp in fasen uit te bannen.

De meeste typen halogeenverlichting blijven toegestaan tot 2016.
Besparing

Minister Cramer (VROM) is 'zeer tevreden met dit besluit, al had het wat mij betreft nog best een tandje sneller gemogen. Het levert een enorme besparing op. '

De besparing is naar verwachting meer dan 40 TWh (Terawatt hour) per jaar, het elektriciteitsverbruik van ongeveer 10 miljoen huishoudens.
Toch straks ook einde verhaal voor halogeenlampen !!

Quisquid
Berichten: 299
Lid geworden op: 08 okt 2008 14:17

Re: NLA weet blijkbaar de definitie van een gloeilamp niet !

Ongelezen bericht door Quisquid »

Er zullen voor bepaalde toepassingen echt wel uitzonderingen blijven. Het zou een beetje ver gaan als ik voor mijn auto (H4-koplampen) dan ineens geheel nieuwe lampunits zou moeten kopen, die ook nog eens lang niet voor elk automodel op de markt zullen komen. En dan zwijg ik nog over de "gewone" gloeilampjes in het remlicht, achterlicht, stadslicht, kentekenplaatverlichting, achteruitrijlicht, mistachterlicht, richtingaanwijzers, plafondverlichting, kofferbakverlichting, instrumentenverlichting.....
En natuurlijk bijvoorbeeld de fietslampen.

Gesloten