LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Pensioenen

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Radar
Site Admin
Berichten: 5512
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Pensioenen

Ongelezen bericht door Radar »

Elk werkend mens hoopt op zijn 65ste met pensioen te kunnen gaan en te genieten van zijn oude dag. Maar weten we eigenlijk wel hoeveel pensioen we krijgen vanaf onze 65ste? Sterker nog, kunnen we wel weten wat we krijgen? Volgens de nieuwe pensioenwet moeten pensioenfondsen en verzekeraars beter communiceren naar hun klanten toe. Maar doen ze dat ook? En hoeveel van de door u betaalde premie verdwijnt in de zak van de verzekeraars?

Maandag in Radar, 20.30 Ned 1

hemep00
Berichten: 2
Lid geworden op: 01 feb 2008 16:34

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door hemep00 »

Ik ben 2,5 jaar bezig geweest om inzicht in mijn pensioen te krijgen. Geboren net na 1-1-1950. Als ABP verzekerde moet ik 47 jaar werken(ik ben dan 64 jaar en 1 maand, om 70 % te behalen. Dit gegegeven is van toepassing op alle oudere ambtenaren geboren na 1950 met veel dienstjaren. Tevens blijkt: Hoe meer dienstjaren voor 1986, hoe meer jaren er door de overheid te weinig premie werd afgedragen, hoe meer er gekort werd, hoe slechter af je bent.

gdev44
Berichten: 10
Lid geworden op: 10 mar 2006 10:09

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door gdev44 »

Helaas voor al diegenen die betalen aan pensioenpremie's zijn zij afhankelijk van betrouwbare medewerkers bij die verzekeraars. Ik ben bang dat door al die beurscrisus die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, dat er behoorlijk veel geld er doorheen is gejaagd.
Wat vorigeweek is gebeurd in Frankrijk, dat een medewerker zo'n ruim vijfenhalfmiljard er doorheen heeft gejast, ik niet kan begrijpen dat zoiets mogelijk is. Het is de kleineman die hiervan de dupe wordt in een land cq wereld waarin graaicultuur heerst.

bot321
Berichten: 3170
Lid geworden op: 05 okt 2004 14:30

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door bot321 »

Heb in Augustus 2007 informatie gevraagd naar de
hoogte van mijn pensioen die op Januari 2008 zou
ingaan.Werd nogal bits geantwoord van dat hoort U wel Mevr.
Welnu in Nov. formulier gehad i.v.m. nabestaande pensioen.
In Dec. bericht pensioen wordt 265 euro.In Jan.pensioen gehad
135 euro dus bijna gehalveerd Bij navraag kreeg ik te horen dat het komt omdat ik in de prepensioen heb gezeten wat mij nooit is verteld.
Heb inmiddels ook een brief waarin staat dat het komt door de prepensioen.Kan iemand mij vertellen of dit juist is geloof er
nml.niets van.

G7
Berichten: 2094
Lid geworden op: 05 okt 2005 15:01

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door G7 »

Werd nogal bits geantwoord van dat hoort U wel Mevr.
En ik altijd maar gedacht hebben, dat je een man was!! :shock: Maar dat even terzijde. :wink:

Wij hadden hetzelfde. Toen mijn partner pensioen ging krijgen, hebben wij ook dat formulier ingevuld voor uitkering na overlijden en daarom krijgen ook wij nu de helft!

bot321
Berichten: 3170
Lid geworden op: 05 okt 2004 14:30

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door bot321 »

Ben ook een man hoor ben al 4 jaar met pensioen.
Het gaat hier over mijn vrouw die nu met pensioen is.
Zij heeft dus ingestemd met geen uitkering na overlijden.
Maar nu is het gehalveerd ondat ze in de prepensioen heeft
gezeten en daar is nog nooit over gesproken door wie dan ook.

Kaatje71
Berichten: 2
Lid geworden op: 04 feb 2008 21:21

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door Kaatje71 »

En wat moet je nu doen als je er dus achter komt dat je meer ingelegd hebt dan er momenteel gespaard is bij een verzekeraar en je nog 8 jaar te gaan hebt?
Kan dat zo overgeheveld worden naar banksparen of moet je dan afkopen, met het risico dat je maar heel weinig krijgt en er dus nog op achteruit gaat...

Ik kan trouwens op heel de belastingsite niet vinden waar ik het uit kan rekenen.

JTuijp
Berichten: 9
Lid geworden op: 04 feb 2008 21:29

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door JTuijp »

Pensioen is en blijft voor velen lastige materie. Ook Antoinette begreep duidelijk niet waar ze het over had.

Verreweg de meeste mensen hebben een nominaal veiliggesteld pensioen, dat mede afhankelijk is van je salaris en je doorgebrachte diensttijd bij je werkgever. Dat noemen we salaris-diensttijd regelingen. Als je 65 bent ontvang je gegarandeerd dit nominale pensioen, eventueel in de jaren daarna stijgend met de inflatie. Dat is echter afhankelijk van je pensioenregeling. Voor die mensen is er dus eigenlijk niks aan de hand. De werkgever loopt het risico.

Voor de mensen met een individuele beschikbare premieregeling kan er wel wat aan de hand zijn. Dat is een regeling waarbij de lusten en de lasten voor rekening en voor risico van de individuele deelnemer zijn. Het verdient aanbeveling om na te gaan welk type pensioenregeling je hebt, en je heel goed voor te laten lichten door hetzij het pensioenfonds (als die er is) hetzij door de verzekeraar die de regeling uitvoert. Het is overigens vaak zo dat in zo'n beschikbare premieregeling de werkgever het grootste deel van de premie betaalt, en dat er heel veel wettelijke regels en rekensystemen aan deze regeling ten grondslag liggen. Bij dit type regelingen zitten dus wel degelijk bepaalde voorzichtigheidsmarges ingebouwd. Bij de bepaling van de in te leggen premies wordt bijvoorbeeld uitgegaan van een jaarlijks rendement van maximaal 4%. Kortom, zo erg slecht hoeft het dus allemaal niet te zijn. Maar als de beurs een aantal jaren slecht rendeert, dan merk je dat direct in de waarde van je potje. Kijk dus heel goed waar precies in wordt belegd en pas deze beleggingsmix zonodig aan. In de nieuwe Pensioenwet is er voor deze pensioenregelingen een forse verzwaring van de zorgplicht t.o.v. de deelnemers bijgekomen. Pensioenuitvoerders krijgen te maken met verregaande communicatieverplichtingen.

Tot zover.
Groeten,
J. Tuijp AAG
onafhankelijk actuaris van Aon Consulting

ccmhhm
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 feb 2008 08:49

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door ccmhhm »

Wij hebben een aanvullend pensioenplan lopen via de ABM Amro. Wij willen deze polis graag na laten rekenen via een onafhankelijk adviseur, want wij hebben ook zo onze twijfels wat er straks nog over is. Wij hebben trouwens tot nu toe alleen waardeoverzichten ontvangen. Hebben jullie adressen van betrouwbare en onafhankelijke, adviseurs

JTuijp
Berichten: 9
Lid geworden op: 04 feb 2008 21:29

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door JTuijp »

Ik zou in eerste instantie te rade gaan bij je vaste tussenpersoon. Deze zou het zonder al te veel moeite moeten kunnen. Als je een echte specialist wilt (bijvoorbeeld een onafhankelijk actuaris) dan betaal je daarvoor zo'n 150 tot 200 euro per uur. Dat is denk ik niet de bedoeling.

Groeten,
J. Tuijp (actuaris bij Aon Consulting)

RVoskamp
Berichten: 1
Lid geworden op: 29 nov 2005 10:51

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door RVoskamp »

In de uitzending werd gesproken over afsluiten van een aanvullend pensioenplan. Je moet dan wel een pensioengat hebben om via de belasting terug te vorderen. KIJK UIT VOOR AANBIEDINGEN.
Wij zijn er eerder ingestonken door bij ABN-AMRO een lijfrentepolis af te sluiten en of basis van het pensioengat konden we rente terug vorderen via de belasting. Het volgende jaar kregen we maar de helft van het belastinggeld terug als het jaar daarvoor. Na navraag bleeek dat wij helemaal geen pensioengat hadden. ABN-AMRO heeft zichzelf door verkeert advies te geven alleen maar zelf verreikt.

spreeuwtje
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 dec 2005 13:07

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door spreeuwtje »

hallo daar..

ik zit dus al vanaf mijn 24ste in de WAO en heb dus nagenoeg geen pensioen opgebouwd.
Ik liep al een tijdje te piekeren over dat probleem en vond dus eigenlijk dat ik het uit moest gaan zoeken..
ook ik wil op mijn ouwe dag toch wel iets meer dan een droog broodje eten..
maar nu begin ik weer te twijfelen..
ik heb er totaal geen kaas van gegeten en erger me dan ook kapot aan alle termen die gebruikt worden.. ook tijdens het programma radar.. ik begrijp er echt totaal geen sikkepit van..
het advies om naar een consulent te gaan is leuk.. maar dat is hardstikke duur, dat doe je niet als je een inkomen hebt van 930 euro per maand en een kleine baby.

wat kan ik volgens jullie nou het beste doen?
wat was dat banksparen wat ze bedoelde tijdens het programma?
gewoon je centjes op de bank zetten? of is het weer een verdekte term voor iets heel anders..

groetjes spreeuwtje

Kaatje71
Berichten: 2
Lid geworden op: 04 feb 2008 21:21

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door Kaatje71 »

Ik weet het ook niet meer Spreeuwtje, het is voor mij ook allemaal hocus pocus, ik heb hierboven ook een vraag gesteld maar kom uit de antwoorden daarop ook geen wijs....

:cry:

spreeuwtje
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 dec 2005 13:07

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door spreeuwtje »

hey kaatje..

idd.. ik begrijp van het pensioen zowiezo al niks.. :oops:
ik heb het gevoel dat die instanties gewoon de kluit belazeren.. jou EN je werkgever..
nou denk ik dat ik er zelf nog het beste vanaf kom..
ik heb niet betaald.. dus kunnen ze niks pikken ook van me.. 8)
maar goed..
ik moet maar zien hoe ik aan dat geld kom tegen de tijd dat het zover is..
ik kan wel iets sparen per maand.. maar of ik daar wat aan heb aan het einde van de rit.. (of bij de laatste loodjes) vraag ik me ten zeerste af.
tegen die tijd is 40 000 euro (niet dat ik ooit zoveel op de bank zal hebben) misschien net genoeg om een ijsje extra te halen..

sjucht..

groetjes spreeuwtje

JTuijp
Berichten: 9
Lid geworden op: 04 feb 2008 21:29

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door JTuijp »

Pensioenen is inderdaad best lastig, maar als je er dagelijks mee bezig bent zoals ik valt het natuurlijk wel mee. Het is helaas erg lastig, zelfs onmogelijk om hier even kort uit te leggen hoe alles werkt en hoe de pensioenwereld in elkaar zit. In de praktijk blijkt over het algemeen wel dat veel mensen een natuurlijke achterdocht hebben tegen commerciele verzekeraars. Soms is dat terecht, maar niet altijd. Feit is wel dat verzekeraars meer geld verdienen door het uitvoeren van een pensioenregeling als dat er sprake is van een pensioenfonds. Een pensioenfonds is namelijk een stichting en heeft dus geen winstoogmerk.

Daarom ben je vaak als deelnemer over het algemeen goedkoper uit als je pensioenaanspraken zijn ondergebracht bij een pensioenfonds (bijvoorbeeld het ABP, PGGM, Stichting Pensioenfonds Shell, Stichting Pensioenfonds Akzo, Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel enz enz). Daar zijn er ongeveer 700 van in Nederland. Als je niet deelneemt in een pensioenregeling die wordt uitgevoerd door een pensioenfonds heb je zeer waarschijnlijk een pensioenregeling die wordt uitgevoerd door een commerciele verzekeraar. In beide gevallen wordt er pensioenpremies betaald. Deze premies worden opgehoest door de werkgever en de werknemers. Er zijn ook regelingen waar de werknemer helemaal niets betaald, maar dat komt steeds minder vaak voor. De hoogte van de premie wordt bepaald door de kwaliteit van de pensioenregeling. Heb je een goede pensioenregeling, dan staan daar natuurlijk ook hogere premies tegenover.

Als je iets wilt begrijpen van pensioenen, dan is het aan te bevelen om eens de "populaire versie" van het pensioenreglement te lezen. Dan wordt er al veel duidelijk. Vaak staan daar ook voorbeelden in. Ook staat daar vaak in bij wie je terecht kunt met vragen over bepaalde onderwerpen. Uiteindelijk is de pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar) verantwoordelijk voor een duidelijke communicatie met de deelnemers. In de nieuwe Pensioenwet (van kracht per 1-1-2007) gaan zelfs meer dan de helft van de artikelen over communicatie. Een schrale troost is dus dat je de komende jaren heel wat meer van je pensioenfonds of verzekeraar krijgt te horen. Of dat dan ook bijdraagt aan meer begrip van pensioen is nog maar zeer de vraag, want het blijft gewoon lastige materie.

In algemene zin kan ik wel melden dat verreweg het grootste deel van de nederlandse bevolking zich niet druk hoeft te maken over hun pensioen als gevolg van schommelingen op de beurs. Met dergelijke schommelingen wordt namelijk rekening gehouden bij de vaststelling van de premies en de middelen die moeten worden aangehouden. Dat is een risico dat enkel en alleen wordt gelopen door u als deelnemer als er sprake is van een individuele "beschikbare premie" regeling. Gelukkig zijn er daar in Nederland nog niet al te veel van, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Engeland.

Hoeveel pensioen u uiteindelijk ontvangt als u 65 wordt, is afhankelijk van veel factoren. De belangrijkste zijn: uw salaris, uw diensttijd, uw parttime percentage en uiteraard de inhoud van de voor u geldende pensioenregeling. Het is jammer genoeg nog altijd een wijdverbreid misverstand dat mensen denken dat ze wel 70% van hun laatstverdiende salaris zullen ontvangen als ze 65 worden. Dat is vaker niet dan wel zo. Bijsparen dus, en als het kan zo jong mogelijk via box 3 !!!

P.S. ik zou voorlopig het banksparen nog even mijden. De suggestie werd gewekt dat banken goedkoper zouden kunnen werken. Ik waag dat te betwijfelen.

Als je wat meer begrijpelijke informatie wilt hebben over pensioen, dan kun je op internet heel veel info vinden. Hieronder zomaar enkele van deze sites:
http://www.cnvdienstenbond.nl/fileadmin ... rippen.pdf

http://nl.wikipedia.org/wiki/Pensioen

http://www.fnvbondgenoten.nl/dossiers/d ... /pensioen/

spreeuwtje
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 dec 2005 13:07

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door spreeuwtje »

hey..
bedankt voor je uitleg.. het is ietsjes duidelijker.. en ik begrijp ook dat de gevallen die op radar besproken waren uitzonderingen zijn..
maar goed.. wie die uitzondering is moet door de mensen zelf uitgezocht worden.. en dat is dus best ingewikkeld.. je zou die uitzondering maar zijn..dan trek je toch al je haren uit je kop mits je op die leeftijd nog niet kaal bent.. :wink:

alleen voor mij is het dus anders..
ik heb nooit een pensioen opgebouwd..
ik was 24 toen ik in de ziektewet kwam en ben daar nooit meer uitgekomen..
ik heb welgeteld 85 euro opgespaard.. :S
schiet niet echt op dus..
een pensioen verzekering kan ik ws niet betalen.. EN die vertrouw ik dus voor geen cent!!!

wat zou jij me aanraden??

groetjes spreeuwtje

JTuijp
Berichten: 9
Lid geworden op: 04 feb 2008 21:29

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door JTuijp »

Tsja, dat is lastig om zo te zeggen, omdat ik je situatie niet ken, en het geldende pensioenreglement niet heb. Je zult als eerste het pensioenreglement moeten hebben dat op jou van toepassing is. Je zegt wel heel gemakkelijk dat je geen pensioen hebt opgebouwd, maar dat hoeft niet zo te zijn. Meestal wordt namelijk de pensioenopbouw premievrij voortgezet als je arbeidsongeschikt raakt, ook al was je officieel nog geen deelnemer aan de pensioenregeling destijds vanwege je leeftijd. Ik kan dat dus zo moeilijk beoordelen, daarvoor moet je echt te rade gaan bij het pensioenfonds, en ze die vraag stellen.

Bij welk pensioenfonds ben je aangesloten?

spreeuwtje
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 dec 2005 13:07

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door spreeuwtje »

ow.. dat wist ik niet..
volgens mij kreeg ik een bericht een jaar of wat terug dat ik nu pensioen heb opgebouwd voor 85 euro per jaar..
dat is om te gieren natuurlijk..

zou dat pensioen gedoe dan ook niet op mijn specificaties moeten staan?

dat weet ik zo uit mijn hoofd niet..
ik zal binnenkort eens kijken en navraag doen..
voor mij is t nu bedtijd geworden.. :)
bedankt voor je hulp zover!!!

mismaakt handje
Berichten: 55
Lid geworden op: 26 jun 2005 11:24

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door mismaakt handje »

Ik heb een gigantisch pensioengat (ben alleenstaand moeder, heb enkele jaren wao gehad, enkele jaren eigen bedrijf, enkele jaren parttime baan). Geen geld om bij te verzekeren, al zou ik het willen.

Nu heb ik een baan voor 32 uur met, naar ik me heb laten zeggen, een redelijk goed pensioenfonds. De vraag is of dit nog wel zin heeft voor mij. Ben ik verplicht hieraan deel te nemen want ik heb hoe dan ook een pensioengat.

Is het trouwens niet zo dat mensen met een pensioengat, die verder toch niks te makken hebben, geen eigen huis of vermogen, later gewoon aanvullende bijstand krijgen? In dat geval maakt het dus niet uit hoe groot dat pensioengat is.

spreeuwtje
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 dec 2005 13:07

Re: Pensioenen

Ongelezen bericht door spreeuwtje »

ow.. dat is ook wel een idee ja..
en gewend aan t minimum zijn we dan toch al..

Gesloten