Bijenpollen tegen hooikoorts en voor een mooie huid: werkt het?

Bijenpollen tegen hooikoorts en voor een mooie huid: werkt het?

Op sociale media worden bijenpollen neergezet als wondermiddel. Het zou helpen bij darmproblemen, goed zijn voor je huid, haar en nagels en bovenal hooikoortsklachten verminderen. Radar zoekt uit of dit ook echt zo is.

Maar eerst, wat zijn bijenpollen?

Bijenpollen zijn door bijen verzamelde stuifmeelkorrels, voornamelijk van bloemen. Je kunt de kleine gele korrels kopen als voedingssupplement en oplossen in water of door je eten mengen. 

Ze bevatten allerlei voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine B12, C en D en mineralen. De combinatie van al deze voedingsstoffen, maakt dat bijenpollen goed voor je immuunsysteem kunnen zijn. 

Scherp afgesteld immuunsysteem

Om uit te zoeken of bijenpollen ook echt helpen tegen hooikoorts bellen we Hanneke Oude Elberink, allergoloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zij legt eerst uit wat hooikoorts precies is.

“Hooikoorts is een allergie die je ontwikkelt voor stuifmeel van planten die bevrucht moeten worden met behulp van de wind.” In het voorjaar zijn dit bomen en in de zomer grassen en kruiden. Bij sommige mensen is hun immuunsysteem zo scherp afgesteld dat het alles aanvalt wat het lichaam vreemd is, waaronder dit stuifmeel. “Je lichaam probeert er op die manier voor te zorgen dat deze stoffen je lichaam (verder) binnendringen. Vandaar dat je bijvoorbeeld gaat niezen of een loopneus krijgt.” 

Geen wondermiddel tegen hooikoorts

Oude Elberink vertelt dat het idee achter de stuifmeelkorrels op zich aansluit bij de manier waarop artsen mensen met hooikoorts behandelen, maar dat het in de praktijk niet zal werken. 

“Mensen kunnen minder gevoelig worden voor stuifmeel, door het in hoge concentraties toe te dienen met bijvoorbeeld injecties", legt ze uit. “Maar dan moet je wel het goede stuifmeel gebruiken." Als je hooikoorts hebt, kun je niet goed tegen het stuifmeel van planten die bevrucht worden door de wind. Bijenpollen bestaan juist vooral uit stuifmeelkorrels afkomstig van bloemen.” Geen goede match dus, waardoor het waarschijnlijk niet zal werken. “Bovendien is de hoeveelheid stuifmeel in bijenpollen veel te laag.” 

“En omdat je het eet, zal het grootste deel ook nog eens worden afgebroken in je maag-darmkanaal", vertelt Oude Elberink. “Kortom: de kans dat het eten van bijenpollen een effectieve behandeling is tegen hooikoorts, is daarom uitermate klein.”

 

Radar heeft een Nieuwsbrief

Wil je van meer social media trends weten of ze ook echt werken? Radar zoekt het voor je uit. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg de artikelen in je mailbox. Dat kan hier

Ook interessant