Cv lager en een eco-doodskist? | Fons checkt duurzame tips

Doe de centrale verwarming (cv) wat lager als het winter is, trek een dikke trui aan en kruip tegen iemand aan. Hoeveel impact heeft dat op het milieu? En: je kunt je laten begraven of cremeren in een biologisch afbreekbare kist. Is dat nu echt beter?

Het eerste advies dat Fons checkt: Heeft het zin om de verwarming een graadje lager te zetten? Jazeker, zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. 'Je verwarming kost veel energie, zet je die een graadje lager dan je gewend bent, dan bespaar je voor een gemiddeld huis 220 kilogram (kg) CO2 per jaar.'

CO2-uitstoot huishouden

In een gemiddeld huishouden wonen 2,2 mensen. Die verbruiken zo'n 4000 kg CO2 aan energie voor het huis. In totaal verbruik je zo'n 20.500 kg per jaar, daarbij is ook de CO2-uitstoot meegerekend die vrijkomt bij bijvoorbeeld vervoer, het maken van kleding en voeding.

De tweede tip die Fons onderzoekt: is het beter om je te laten begraven of cremeren in een biologisch afbreekbare kist? Fons bezoekt Dingco, hij verkoopt kisten die in een soort bouwpakket bezorgd kunnen worden, gewoon met de post.

Lokaal eten en een bijenkast? Bekijk hier aflevering 2

Transportruimte besparen?

Dingco Geijtenbeek: 'Het idee is dat we transportruimte willen besparen. Op dit moment worden er vanuit zo'n 150 duizend lege kisten getransporteerd van de fabrikant naar de uitvaartondernemer. Wij kunnen op de plaats waar normaal een kist wordt getransporteerd, 5 tot 6 kwijt. Dat is een behoorlijke reductie op transport, dus ook op CO2-uitstoot.'

Toch is de kist nog gemaakt van hout, en dat is niet zo duurzaam. Dingco: 'De wet zegt dat we in een kist moeten worden vervoerd. Die kist moet het gewicht kunnen dragen, te verbranden zijn, die moet verteerbaar zijn. Daarvoor is op dit moment hout nog het enige materiaal.'

Zelf de doodskist in elkaar zetten

Volgens Dingco is er nog een 'voordeel' van deze doe-het-zelfkist. 'Het moment dat de kist bezorgd wordt is voor veel mensen het moment dat de "dood binnenkomt". Dan worden mensen er voor het eerst mee geconfronteerd: "o jee, nu is het echt". In dit geval komt er een doos binnen met PostNL, en op het moment dat je besluit om 'm in elkaar te zetten, ontstaat de kist.'

Fons checkt duurzame tips

Drink alleen biologisch bier, maak de achterkant van de koelkast schoon of houd je eigen bijenkast. Hoe gemakkelijk en concreet zijn deze tips? En wat voor impact hebben de tips daadwerkelijk op het redden van de wereld? Fons van Radar zoekt deze zomer uit hoe je als consument de wereld een stukje beter kan maken door het consumentengedrag aan te passen. Kijk de video's met duurzaamheidstips op YouTube.

Wil je een seintje krijgen als we meer over duurzaamheid publiceren? Volg dan het onderwerp 'Duurzaam' via de Radar-app. Heb je de Radar-app nog niet op je smartphone of tablet geïnstalleerd? We leggen je hier uit hoe dat werkt.

Meer over:

Forumreacties (28)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 28-05-2019 13:48
  Is het beter om je te laten begraven of cremeren in een biologisch afbreekbare kist? Fons bezoekt Dingco, hij verkoopt kisten die in een soort bouwpakket bezorgd kunnen worden, gewoon met de post.

  Bekijk hier de video en lees meer.
 • W
  • witte angora
  • 28-05-2019 13:56
  Het gaat volgens het idee dus alleen om de CO2 uitstoot voor het vervoeren van lege kisten naar beneden te krijgen. Maak er bouwpakketten van, en er kunnen er veel meer in een vrachtwagen.

  Sympathiek idee als er maar één soort kist zou bestaan. Maar er zijn er nu eenmaal tientallen, en ik denk niet dat een ondernemer van iedere kist er een paar honderd op voorraad gaat nemen om CO2 te besparen.
 • S
  • scontra
  • 28-05-2019 14:07

  Is het beter om je te laten begraven of cremeren in een biologisch afbreekbare kist? Fons bezoekt Dingco, hij verkoopt kisten die in een soort bouwpakket bezorgd kunnen worden, gewoon met de post.

  Bekijk hier de video en lees meer.


  Vooral het cremeren in een biologisch afbreekbare kist lijkt mij zeer te promoten, welk een milieubeschermend voordeel zal dat wel/niet opleveren. 😐
Alle reacties (28)

Ook interessant