Hoe bescherm je jezelf tegen de processierups?

Hoe bescherm je jezelf tegen de processierups?

Het begint weer te jeuken. De eikenprocessierups is terug, het diertje waarvan de ­brandharen niet alleen voor irritatie maar ook brandwonden en ernstige ontstekingen zorgt. Hoe voorkom je overlast?

Even leek de eikenprocessierups dit seizoen te kunnen zegevieren, door een dreigend tekort aan FFP3-mondmaskers en beschermende pakken voor wie de rupsen preventief moest bestrijden. Maar de eiken werden zoals elke lente besproeid met bacteriepreparaten of aaltjes tegen innestelende rupsen. Provincies en gemeenten staan nu met verdelgingsmiddelen klaar.

Vermijd eiken

Maar om klachten te voorkomen, zal je ook zelf voorzorgen moeten nemen. Weet dat je ook zonder rechtstreeks contact met de rups klachten kan krijgen, want zijn brandharen kunnen met de wind meegevoerd worden. De eerste regel: wees je ervan bewust dat ze er zijn. Vermijd plekken waar bomen met rupsen (kunnen) staan, zoals straten met eiken. Andere tips:

  • Moet je toch langs die wegen? Bedek je hals, armen en benen met stof waar de haartjes niet makkelijk doorheen kunnen prikken.
  • Ga niet op de grond zitten in een gebied met eikenbomen: ook de bacteriepreparaten kunnen jeuk veroorzaken, en ook bomen met oude nesten kunnen gevaarlijk zijn.
  • Was thuis je kleding bij voorkeur op 60 graden, om eventuele brandharen uit je kleding te verwijderen. 
  • Het spreekt voor zich: vermijd contact met rupsen, (oude) brandharen en de spinselnesten van de rups.
  • Als er in de buurt een eik staat waarin de rupsen zich nestelen, bestrijd de rupsen dan niet zelf. Huur een deskundig bedrijf in of vraag advies bij de gemeente.

Toch klachten?

Naast jeuk kan je ook last krijgen van bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Je ogen kunnen dik en rood worden en er kunnen verschijnselen optreden die lijken op verkoudheid, zoals een loopneus en hoesten.

Hebben de haartjes je toch gevonden? Je kunt een aantal dingen doen, maar geen zorgen: de klachten verdwijnen na ongeveer twee weken vanzelf. Was je kleren op 60 graden en verwijder met plakband of een pleister de brandharen van je huid. 

Het helpt om je huid en ogen met lauw water te spoelen. De jeuk is vervelend, maar ga niet krabben of wrijven. Zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula helpt jeuk verlichten. Dat kan je zonder voorschrift kopen. 
 

Ook interessant