Bestrijding eikenprocessierups bemoeilijkt door corona

Bestrijding eikenprocessierups bemoeilijkt door corona

Door de coronacrisis zijn er zorgen over een mogelijk tekort aan beschermende overalls voor eikenprocessierupsbestrijders. Dat laten brancheorganisatie Vereniging van Hoveniers en Groenverzorgers (VHG) en verschillende aannemers weten aan NRC.

De maatregelen die in Nederland genomen zijn tegen de uitbraak van het coronavirus, zitten de bestrijding van de eikenprocessierups voorlopig niet in de weg. Rupsenbestrijders werken meestal alleen of op ruime afstand van anderen en hebben zeker tot de tweede helft van mei geen beschermende pakken nodig, want de brandharen die vorig jaar zoveel overlast veroorzaakten zijn er nog niet. 

Pakken afstaan aan de zorg

Het wegzuigen van de eikenprocessierupsnesten zal in mei weer van start gaan, zegt Marc Kusters, beleidsadviseur bij VHG - waar ruim duizend bedrijven bij zijn aangesloten. Volgens Kusters hebben de meeste aannemers alleen voor de eerste weken genoeg beschermingspakken op voorraad. 'De leveranciers van de pakken krijgen veel minder voorraad uit China. En wat er binnenkomt, is bijna allemaal bestemd voor de zorg', zegt hij. 

Zo worden ondernemers door onder meer gemeentes en ziekenhuizen opgeroepen om hun beschermingsmateriaal af te staan aan de zorg, vanwege de grote tekorten. VHG weet niet hoeveel bestrijders hieraan gehoor hebben gegeven. 

Eikenprocessierupsbestrijder Johan van Reel heeft vijfhonderd pakken aan de zorg afgestaan, de helft van zijn voorraad. 'Ik ben mijn klanten al aan het waarschuwen voor het mogelijke tekort', zegt hij.

'Er is geen tekort'

Sommige groenbeheerders vrezen dat ze door het afstaan van pakken aan de zorg zonder bescherming moeten werken. Bioloog Arnold Van Vliet, voorzitter van het Kenniscentrum Eikenprocessierups, is daar niet bang voor: 'Voor rupsenbestrijding worden alternatieve pakken gebruikt. En die zijn grotendeels ook al eerder in het jaar geleverd. Er is geen tekort.'

Bron: ANP MediaWatch / NRC / ANP

Ook interessant