Hoe maak je een back-up van je iPhone of Android-toestel?

Hoe maak je een back-up van je iPhone of Android-toestel?

Belangrijke bestanden op je smartphone wil je natuurlijk niet kwijtraken. Wat als je telefoon ineens kapot gaat of wordt gestolen? Om te voorkomen dat je al jouw foto’s, contacten, WhatsApp-gesprekken en andere belangrijke bestanden kwijtraakt, kun je het beste regelmatig een back-up van deze bestanden maken. Een back-up is een reservekopie van alle bestanden die je op je smartphone hebt staan.

Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken. Zo kun je ervoor kiezen om een handmatige of automatische back-up te maken.

Op zowel een iPhone als Android-telefoon kun je een handmatige back-up maken via je telefoon of computer.

Wil je overgaan van Apple naar Android of andersom? Lees dan dit artikel

Radar legt door middel van onderstaand stappenplan uit hoe je een back-up kan maken van de bestanden op je iPhone of Android-toestel.

Hoe maak je een automatische back-up van je Android-telefoon?

Als je wilt dat je telefoon om de zoveel tijd een back-up maakt dan kun je dat instellen door onderstaand stappenplan te volgen. De data wordt automatisch opgeslagen in je Google-account.

 1. Ga naar Instellingen
 2. Ga naar Systeem
 3. Tik op 'Back-up maken en resetten'. Op sommige toestellen staat deze optie onder een ander kopje. Bij Samsung-smartphones staat deze optie onder 'Cloud en accounts'.
 4. Schakel de optie 'Back-up van mijn gegevens' in

Met het bovenstaande stappenplan maak je geen back-up van je foto's. Google heeft hier een aparte app (en website) voor: Google Foto's. Met Google Foto's kun je automatisch een back-up in de cloud maken van al je foto's. Als je gebruikmaakt van de gratis functionaliteiten van de app, dan worden je foto's wel in een iets lagere kwaliteit opgeslagen.

Let op: voor sommige apps is het nodig dat je een specifieke back-up instelt. Lees ook het hulpartikel over het back-uppen van je WhatsApp-gesprekken (Android).

Hoe maak je een handmatige back-up van je Android-telefoon?

Als je op je Android-toestel een handmatige back-up wilt maken, dan kun je dit doen door je smartphone te verbinden met je computer. Dat doe je door:

 1. Verbind allereerst je telefoon met je Windows-computer
 2. Je telefoon wordt zichtbaar in Mijn Computer (Het is mogelijk dat je op je telefoon toestemming moet geven om data over te zetten)
 3. Open daarna je telefoon op je computer. Hier zie je een overzicht met alle mappen en bestanden op je telefoon
 4. Selecteer alle bestanden en kopieer deze
 5. Plak deze bestanden op een plek op je computer die je zelf handig vindt

Hoe maak je een automatische back-up op je iPhone?

Zowel een automatische als handmatige back-up op de iPhone gaat via iCloud. Het voordeel van iCloud is dat je overal waar wifi is een zogenaamde reservekopie kan maken van je toestel. Lees ook: is de cloud iets voor mij? Een nadeel is dat iCloud beperkt is qua opslag. Je kunt wel opslag bijkopen. Je hebt hierbij drie opties: 50 gigabyte is 0,99 euro per maand, 200 gigabyte is 2,99 euro per maand, en 2 terabyte is 9,99 euro per maand.

Een automatische back-up op de iPhone kun je inschakelen door:

 1. Verbind je iPhone met een wifinetwerk
 2. Ga naar Instellingen en tik op je eigen naam
 3. Tik op iCloud
 4. Tik op 'iCloud-reservekopie' in en zet het schuifje aan

Let op: voor sommige apps is het net als bij Android nodig dat je een specifieke back-up instelt. Lees ook het hulpartikel over het back-uppen van je WhatsApp-gesprekken (iPhones).

Hoe maak je een handmatige back-up op je iPhone?

Om een handmatige back-up te maken kun je na stap vier van het stappenplan hierboven verder gaan door te drukken op 'Maak nu reservekopie.'

Net als bij een Android-toestel kun je ervoor kiezen om een handmatige back-up via je computer te maken.

 1. Open iTunes en sluit je iPhone aan op de computer
 2. Selecteer in iTunes de iPhone die je zojuist hebt aangesloten. Het kan zijn dat je een bericht krijgt waarin om je toegangscode wordt gevraagd zodat je kan bevestigen dat je de computer wilt vertrouwen.
 3. Kies voor 'Maak reservekopie'

Oorspronkelijke publicatiedatum: 27 november 2017. Artikel bijgewerkt op: 29 juni 2018.

Ook interessant