toggle menu

Hoeveel paracetamol of ibuprofen mag je slikken?

Hoeveel paracetamol of ibuprofen mag je slikken?

Mensen zijn slecht op de hoogte van wat verantwoord gebruik is van pijnstillers. Een paracetamolletje of een ibu'tje is zo genomen. Maar als je te veel neemt, kan dat heel nare gevolgen hebben. Wat is precies 'verantwoord gebruik' van pijnstillers? Hoeveel paracetamol mag je op een dag, en welke pijnstiller gebruik je waartegen? Radar zet de informatie over de twee meest geslikte pijnstillers, paracetamol en ibuprofen, voor je op een rij.

1. Paracetamol

Waartegen gebruik je paracetamol?

Paracetamol gebruik je tegen pijn, en het verlaagt koorts. Je kunt paracetamol ook gebruiken bij hoofdpijn, migraine, keelpijn, oorpijn spierpijn en menstruatieklachten. Ook bij koorts, griep en verkoudheid.

Hoeveel paracetamol mag je per dag?

De maximale dosis paracetamol per 24 uur is 6 x 500 milligram, bij chronisch gebruik. Bij incidenteel gebruik mag je 6 tot 8 keer per etmaal (24 uur) een tablet van 500 milligram. Er moet minimaal 3 tot 4 uur tussen de doseringen inzitten. Tabletten werken binnen een half uur, zetpillen binnen een uur

Wat zijn de risico's van paracetamol?

Als je meerdere weken een hoge dosering paracetamol gebruikt, heb je kans op schade aan de lever, nieren en/of bloed. Gebruik geen andere pijnstillers samen met paracetamol. Je kunt dan te veel binnenkrijgen.

2. Ibuprofen

Waartegen gebruik je ibuprofen?

Ibuprofen remt ontstekingen en stilt ook de pijn en verlaagt de koorts. Je kunt het gebruiken bij gewrichtspijn, hoofdpijn, migraine, menstruatieklachten en spierpijn, en ook bij griep en verkoudheid.

Hoeveel Ibuprofen mag je per dag?

De maximale dosis ibuprofen is 6 x 200 milligram werkzame stof of 3 x 400 milligram. Het middel werkt na 30 tot 60 minuten en de werking houdt 8 uur aan, in gewone tabletten. Bij zetpillen werkt het pas na 2 tot 3 uur, maar duurt de werking langer; zo'n 12 uur.

Wat zijn de risico's van ibuprofen?

Bij het gebruik van ibuprofen heb je kans op maag- en darmzweren en bloedingen. Als je ouder bent dan 70 jaar en je hebt eerder een maag of darmzweer gehad, of je gebruikt anti-bloedstollingsmedicijnen, dan heb je een maagbeschermer nodig wanneer je ibuprofen gebruikt.

Pas op met alcohol. Ibuprofen in combinatie met alcohol vergroot de kans op maagklachten.

Ibuprofen geeft ook bijwerkingen in combinatie met andere medicijnen. Gebruik je medicatie en wil je ibuprofen nemen, vraag hierover dan advies bij je huisarts, apotheek of drogisterij.

Ibuprofen kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Overleg als je in verwachting bent altijd met je huisarts voordat je ibuprofen neemt.

Wat weet jij over pijnstillers? Test je kennis!

Wil je weten hoe het staat met jouw kennis over pijnstillers? Doe de online quiz, opgesteld door de brancheverenigingen voor drogisterijen, het CBD:

Klik hier om de kennistest over pijnstillers te starten

Voor meer informatie kun je ook kijken op www.apotheek.nl. Hier kun je per medicijn informatie vinden.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant