Meer premie betalen voor je autoverzekering dan je buurman?

Meer premie betalen voor je autoverzekering dan je buurman?

Ga jij binnenkort verhuizen? Kijk dan je autoverzekering na. De premie kan flink stijgen, zelfs als je in dezelfde wijk blijft wonen. Hoe kan dit? En is dit iets nieuws? Radar vraagt het Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij vergelijkingswebsite Independer.

Tot wel 120 euro meer betalen

Uit onderzoek van Geld.nl blijkt dat de premie van je autoverzekering flink kan stijgen na een verhuizing. Dit geldt niet alleen voor een verhuizing binnen de Randstad. Conclusie: in 64 procent van de gevallen veranderde de premie na een verhuizing. Bij 11 procent werd de verzekering zelfs 60 tot 120 euro duurder per jaar.

Betaal jij meer dan je naaste buurman?

Of jij meer premie betaalt dan je buurman is afhankelijk van een aantal factoren. Dit hangt bijvoorbeeld af van je leeftijd, het type auto waarin je rijdt, het aantal schadevrije jaren en je woonplaats. Dat staat op de website van Independer. “Als al deze factoren gelijk zijn, dan betaalt de buurman van nummer 12 dezelfde premie als de buurman van nummer 14”, laat Dijcks weten. “Bij het bepalen van de premie kijken verzekeraars namelijk op welke postcode je woont.”

Waarom kijken verzekeraars naar het postcodegebied?

Verzekeraars voeren aan de hand van waar je woont een risicoanalyse uit. “Verzekeraars kijken naar wat voor soort woning het is, het inkomen van de bewoners, het opleidingsniveau en hoeveel diefstallen er daar plaatsvinden. Hierdoor kunnen zij het risico beter inschatten en de premie bepalen.”

Zorgt nieuwe ontwikkeling voor hogere premie?

Dat de premie aan de hand van de postcode bepaald wordt is niet nieuw, maar Dijcks denkt wel dat er een nieuwe ontwikkeling aan zit te komen. “Ik verwacht dat de risico-inschatting de komende jaren nog nauwkeuriger gaat worden, nu er meer data beschikbaar is." Dit zou dus kunnen betekenen dat je in de toekomst wel een hogere premie gaat betalen dan je buurman.

Wil jij meer Radar artikelen in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief

Ook interessant