toggle menu

Meer ruimte op je telefoon? Je smartphone opschonen doe je zo

Meer ruimte op je telefoon? Je smartphone opschonen doe je zo

Als je veel apps gedownload hebt en regelmatig foto's en video's maakt, zit je telefoon snel vol. Je kunt gelukkig wel het een en ander doen om ruimte vrij te maken.

Het meest voor de hand ligt natuurlijk het verwijderen van apps die je niet meer gebruikt. Dit kun je doen door via 'instellingen' naar de lijst met apps van jouw telefoon te gaan. Tik vervolgens op de app die je wilt verwijderen en klik op 'verwijderen' of 'verwijder app' of iets soortgelijks.

Foto's en video's verplaatsen of verwijderen

In de fotogalerij kunnen een hoop foto's en video's staan die je eigenlijk niet wilt bewaren. In de meeste galerijen zie je een prullenbak staan als je op een foto klikt. Tik op het prullenbak en bevestig vervolgens dat je de afbeelding wilt verwijderen.

Foto's die je wel wilt bewaren kun je het beste verplaatsen naar de cloud. De manier waarop je dit kunt doen verschilt per type telefoon. Radar heeft eerder een stappenplan gemaakt voor het maken van back-ups op verschillende soorten smartphones. 

Het kan ook handig zijn om foto's op je pc of laptop te zetten. Dit kun je doen door het bijgeleverde kabeltje met de ene kant in je smartphone te stoppen en met de andere kant in je computer. Op sommige telefoons krijg je een notificatie waarin je moet aangeven dat je je telefoon niet wilt opladen, maar dat je bestanden wilt overzetten. 

Klik op je computer vervolgens op 'foto's en video's importeren' of iets vergelijkbaars. Volg daarna de instructies die op je scherm verschijnen. Dit kun je overigens ook draadloos doen, bijvoorbeeld via Bluetooth of AirDrop.

Zoek uit wat zoveel ruimte inneemt 

Als je al je overtollige apps en foto's hebt verwijderd, dan zijn de problemen meestal opgelost. Toch kan het voorkomen dat je dan alsnog weinig ruimte hebt op je telefoon. 

Het is dan vooral zaak om te achterhalen wat zoveel ruimte inneemt. De manier waarop je dat kunt onderzoeken, verschilt weer per type telefoon, maar grofweg ziet het er als volgt uit: ga naar 'instellingen' en klik vervolgens op 'opslag'. Bij een iPhone moet je tussendoor op 'algemeen' tikken.

Je krijgt vervolgens een lijst te zien met hoeveel opslagruimte verschillende zaken op je telefoon innemen. Om extra opslagruimte te creëren kun je bestanden die veel ruimte innemen het beste verwijderen of op je computer zetten. Vergeet ook niet om het mapje 'downloads' te legen, want ongemerkt kunnen daar veel bestanden in zitten.

Nog steeds te weinig ruimte?

Mocht je na het opvolgen van bovenstaande tips nog steeds te weinig opslagruimte hebben, dan kan het lonen om een SD-kaart te kopen. Dit is echter niet bij alle smartphones een optie, omdat het toestel dan wel een kaartsleuf moet hebben.

Meer over:

Ook interessant