toggle menu

Nextdoor en privacy: 11 vragen en antwoorden

Na de uitzending van 2 september 2019 over buurtapp Nextdoor bleef Bits of Freedom-directeur Hans de Zwart nog even in de studio om vragen van de kijkers te beantwoorden.

Kijk het fragment over Nextdoor terug

Heb jij zelf eigenlijk gebruikgemaakt van een buurtpreventieapp?

Nee, nog nooit, ik houd daar niet zo van. Ik heb het gevoel dat dit soort apps een gevoel van onveiligheid aanpraten, terwijl het in Nederland met de criminaliteit eigenlijk beter gaat dan ooit. De cijfers dalen al jarenlang, al ver voor het gebruik van dit soort buurtpaps. En wat mij betreft is er dus niet heel veel meerwaarde. We worden dus een beetje bang gemaakt, voor commercieel gewin! Nextdoor heeft een heel duidelijk verdienmodel: ze willen geld verdienen met advertenties. Hoe meer gebruikers, hoe beter ze dat kunnen doen. Ze hebben groeitargets en moeten zo snel mogelijk omhoog gaan. Ze hopen dus op een gevoel van onveiligheid, dat je daaraan mee moet doen, omdat je anders niet veilig door je buurt kan wandelen. Gelukkig is Nederland eigenlijk een heel veilig land waar dat helemaal niet nodig is.

Wat moet je doen als je een app gebruikt en het is onduidelijk wat er met je gegevens wordt gedaan?

Het belangrijkste wat je met elke app moet doen, is je eerst even afvragen of je deze app echt nodig hebt. Verder kun je in je telefoon naar de instellingen kijken. Zo kun je bij zowel Apple- als Android-telefoons zien welke toestemmingen een bepaalde app heeft. Mag deze app mijn locatie zien? Mag deze app mijn contactgegevens zien? Mag deze app mijn foto’s zien? En dan kun je bijvoorbeeld afvragen of het logisch is dat een zaklampapp mijn locatie kan inzien? Dat kan je dan uitzetten. Binnen de app kun je daar soms ook mee spelen.

Je kunt zelf ook een beetje op onderzoek uitgaan. Als je drie keer op Nextdoor googelt, dan was je er zelf ook wel achtergekomen dat het niet per se het bedrijf is dat het netste met je gegevens omgaat, bijvoorbeeld op basis van de recensies.

Waarom is bescherming van je NAW-gegevens zo belangrijk?

Het is goed om te weten dat identiteitsdiefstal een echt probleem is. Jaarlijks worden daar tienduizenden mensen slachtoffer van, en dat soort diefstal begint eigenlijk altijd online met iets wat er verloren gaat. Je NAW-gegevens zijn in die zin eigenlijk best gevoelig: het is waar je woont, waar je huis is, het is je naam. Via zo’n buurtapp kun je vaak nog meer zien, zoals of je op vakantie gaat, wat je geboortedatum is, etc. Op die manier is het heel makkelijk om de identiteit van iemand over te nemen. Je moet je afvragen of je dat wel wilt delen en je moet je realiseren dat dit soort apps gemaakt zijn om jou te verleiden nog meer gegevens te geven, want hoe meer gegevens ze van je hebben, hoe beter ze advertenties op jou kunnen mikken. Op die manier verdienen ze geld.

Zouden zo ver gaan dat ze zelfs om de pincode van je pinpas vragen?

Dat denk ik niet, maar wellicht wel je geboortedatum, zodat de buren een zelfgemaakte appeltaart voor je zouden kunnen bakken of iets dergelijks. Ze proberen je ook op bijzondere manieren te verleiden om meer uitnodigingen te versturen. We hebben ons zelf aangemeld als een totaal niet bestaande bewoner op het adres van onze organisatie, en we werden meteen door een van onze buren geverifieerd als zijnde dat we wél zouden bestaan. Toen konden we een beetje rondklikken en voordat we het doorhadden, hadden we al bijna zelf zo’n uitnodigingsbrief verstuurd, omdat we op een rood huisje hadden geklikt. De app is echt zo ontworpen om meer te delen dan je wilt delen.

Ik denk dat er zinnigere manieren zijn om met je buren om te gaan dan dergelijke Amerikaanse apps. Het voordeel van je buren is dat ze heel dichtbij zijn. Het internet, zoals Facebook, is heel fijn als je familie hebt in het buitenland, maar de enige mensen met wie ik nou niet via het internet zou willen communiceren, zijn nu juist de mensen die naast me wonen, dat lijkt me niet zo heel logisch.

Wat moet je niet delen in een buurtapp?

Het probleem van het internet is dat het anders is dan een normaal gesprek. De informatie komt soms op plekken terecht die je niet van tevoren had kunnen bedenken. Bij alles wat je deelt moet je eigenlijk bedenken hoe je het zou vinden als het op de voorkant van De Telegraaf terecht zou komen. Als je dat bij bepaalde informatie niet handig vindt, kun je dat beter ook niet in de buurtapp zetten.

Heb je dan niet ook gewoon liever dat we helemaal niets meer delen?

Dat lijkt me erg jammer. Leven is delen. Maar je moet je wel heel bewust zijn van met wie je iets deelt. Het probleem met het internet is dat je soms verrast wordt dat iets wat je met iemand denkt te delen, je eigenlijk ook met nog honderd andere mensen blijkt te delen.

Stel dat je die app al gedownload hebt, en je hebt er al wat gegevens op gezet, hoe krijg je die gegevens er dan weer uit als je de app verwijdert?

Het is heel moeilijk om bij dit bedrijf te controleren wat ze nou precies doen, maar voor zover wij hebben kunnen controleren verwijder je je gegevens niet, maar kun je alleen je account deactiveren. Dat is een trucje dat wel meer Amerikaanse techbedrijven gebruiken. Dan kun jij niet meer bij jouw data, maar zij nog wel. Het beste wat je kunt doen is dat je een verwijderingsverzoek stuurt.

Wij hebben als Bits of Freedom een tool gemaakt, die heet mydatadoneright.eu. Daar klik je op ‘ik wil mijn informatie verwijderen’, je zoekt naar Nextdoor en dan komt er een supermooie brief uit rollen met jouw adres erop. Die stuur je naar Nextdoor. Als ze besluiten zich dan een keer wél aan de wet te houden, dan verwijderen ze het. Dat moeten ze dan binnen 30 dagen doen.

Ga naar de voorbeeldbrief van Bits of Freedom

Kun je beter WhatsApp gebruiken voor buurtpreventie?

WhatsApp heeft andere problemen dan Nextdoor. Zelf ben ik daar ook niet echt fan van, omdat je daarmee data geeft aan Facebook, de eigenaar van WhatsApp. Maar ik denk wel dat het verstandiger is, omdat je tóch al WhatsApp hebt en je buren hebben dat ook. Dan kun je beter dat gebruiken, in plaats van dat je nog een nieuwe app installeert en aan nog meer bedrijven waarbij je een slecht idee hebt van wat ze doen je data geeft. In die zin is het dus beter dan Nextdoor, maar je kunt ook het buurthuis gebruiken.

Ik heb me afgemeld en toch krijg ik berichten waar ik niet op zit te wachten. Hoe kom ik er van af?

Doe een verwijderingsverzoek en stuur daar een kopie van naar de Autoriteit Persoonsgegevens. Hoe meer klachten de Autoriteit Persoonsgegevens krijgt, hoe groter de kans is dat Nextdoor door die instantie onderzocht wordt. Hopelijk worden ze dan gedwongen hun bedrijfsvoering aan te passen, want het is helder dat Nextdoor zich op dit moment echt niet aan de Europese wet houdt en dat moet het wel gaan doen. Maar daarvoor moet de Autoriteit de signalen krijgen dat er echt iets mis is, die moet ook een beetje wakker geschud worden.

Is het verboden om een webcam bij je voordeur op de hangen als beveiliging?

Nee, niet per se. Je mag een webcam installeren, maar daarmee mag je wel alleen je eigen terrein filmen, dus niet de publieke ruimte. Voor heel veel camera’s kun je ook een soort afplakstrips krijgen, zodat je zeker weet dat je ook echt alleen je eigen terrein filmt.

Heb je zelf nog iets wat je kwijt wilt?

Ik ben zelf echt geschrokken van de schaamteloosheid waarmee Nextdoor zichzelf promoot en dat ze totale lak hebben aan de beveiliging van de gegevens van hun klanten. Dit lek dat in de uitzending getoond werd, is minstens twee jaar oud. Twee jaar geleden werd dit bij een kleinere omroep ook al aangekaart. Nextdoor heeft er toen niets aan gedaan. Pas op de dag dat het uitgezonden wordt aan meer dan een miljoen kijkers besluiten ze dit pas, vanuit mijn perspectief tijdelijk, uit te zetten, maar ik vind het echt schandalig en schaamteloos. Wat mij betreft, als je verstandig bent, doe dit weg, want je wilt niet zakendoen met mensen die op deze manier met je omgaan.

Meer over:

Ook interessant