Stappenplan: Verwijderen van Spyware

Door te surfen op internet kan er ongemerkt spyware op uw pc komen. Voorkom en verwijder spyware met het Radar-stappenplan.

Om het internet te bezoeken heeft u een programma nodig, de zogenaamde browser. Deze standaard browser, genaamd Internet Explorer, moet worden voorzien van de laatste beveiligingen. Dit kunt u doen door te gaan naar de volgende website:

http://windowsupdate.microsoft.com

Deze site is alleen voor gebruikers met een registreerde versie van Windows.

U zult een beveiligingsscherm te zien krijgen waar u normaal gesproken "nee" op moet zeggen. In dit geval is de partij, Microsoft, vertrouwd en mag u op "ja" klikken. Volg de verdere instructies.

STAP

Nadat u de computer opnieuw hebt opgestart, is het tijd om een programma te installeren dat spyware kan vinden en verwijderen.

Voor de Windows XP/2000-gebruikers is er het programma Hitman Pro. Dit programma bedient automatisch de verschillende anti-spyware programma's, zoals Spybot en Ad-Aware. U kunt het programma downloaden via:

http://www.hitmanpro.nl

Na het downloaden van Hitman Pro kan de Windows XP/2000-gebruiker verder naar stap 4.

Heeft u geen Windows XP/2000? Als u een andere Windows-versie heeft, kunt u het volgende doen:

U gaat naar de website van het programma Spybot:

http://www.safer-networking.org/nl/index.html

Klik vervolgens op "download". Vrijblijvend wordt er gevraagd of u een donatie wilt doen aan de makers van Spybot. Om het programma te downloaden, scroll naar beneden en klik op "download here". Daarna kiest u wederom voor een "download here" uit de lijst.

In deze lijst staan verschillende bedrijven waar u het programma kunt downloaden. Mocht het niet lukken bij de ene, probeer het dan bij een andere. Tevens kan het zijn dat er voor het downloaden zelf een bedrag gevraagd wordt, als dit het geval is kunt u ook kiezen voor een ander bedrijf.

Als er om gevraagd wordt, dan kunt kiezen voor "openen". Hiermee opent u het programma Spybot, nadat het is gedownload.

Volg de stappen die Spybot aangeeft. Als Spybot na de scan en het schoonmaken aangeeft dat het opnieuw moet opstarten en vraagt om gelijk weer te starten, kies dan "ja".

Een uitgebreide handleiding voor het installeren en gebruik van het programma kunt u vinden op:

www.antispywareoffensief.nl

STAP

Als Spybot zijn werk heeft gedaan, dan kunt u ervoor kiezen om met een programma adware (een vorm van spyware) te laten verwijderen. Een programma met reputatie is het programma Ad-Aware.

Dit kunt u downloaden via:

http://www.lavasoft.de/default.shtml.nl

Ad-Aware is een alternatief voor Spybot, maar het kan nooit kwaad om meerdere programma's te laten zoeken om er zeker van te zijn dat er zoveel mogelijk spyware gevonden en verwijderd wordt.

Een uitgebreide handleiding voor het installeren en gebruik van het programma kunt u vinden op:

www.antispywareoffensief.nl

Coolwebschredder is ook een handige anti-spyware tool.

STAP

Nadat de anti-spyware software zijn werk heeft gedaan, is het verstandig om er voor te zorgen dat spyware in de toekomst minder makkelijk op de PC gaat nestelen.

U kunt een goede virusscanner downloaden. Er zijn op internet meerdere goede virusscanners beschikbaar. Via deze link kunt een gratis virusscanner downloaden:

http://free.grisoft.com

Voorwaarde is dat u zich wel dient te registreren, bovendien is deze pagina Engelstalig.

Eventueel zijn andere virusscanners te vinden via:

http://antivirus.pagina.nl

STAP

Naast een virusscanner is het verstandig om een zogenaamde Firewall te installeren. Zo'n Firewall houdt in de gaten welke programma's toegang tot het internet zoeken en kunt u desgewenst toestemming verlenen of niet.

Een gratis firewall kunt hier vinden:

http://www.zonelabs.com

Een goede Firewall is Kerio Firewall.

McAfee en Norton (de 2 grote antivirus-leveranciers) leveren allebei een compleet internetpakket, bestaande uit een firewall, antivirus en een spamkiller. Deze pakketten worden vaak gratis meegeleverd met nieuwe PC's. Vraag er naar bij de aanschaf van een nieuwe pc. Het is belangrijk om deze programma's steeds te updaten.

STAP

Spamkilllers houden op een zeer goede manier de eerste lading virussen en spyware buiten de deur. Een ideaal pakket hiervoor is www.mailwasher.net.

De tool kijkt in uw mailbox op de server en filtert daar alvast e-mails met virussen. De virussen zijn dan al verwijderd als u daadwerkelijk uw mail ophaalt. McAfee Spamkiller doet dat ook.

Op http://tucows.chello.nl vindt u een aparte sectie met spamkillers.

STAP

Spywareblaster is een programma die het installeren van spyware tegengaat. U vindt het op Javacoolsoftware. De auto-update functie van spywareblaster is een betaalde service, maar als je het handmatig update is het programma geheel gratis te gebruiken.

STAP

Er worden steeds nieuwe virussen en spyware ontwikkeld. Dit is een soort wapenwedloop tussen de makers en de bestrijders. Daarom bieden veel programma's de mogelijkheid tot "updaten". Hiermee wordt het programma voorzien van de laatste nieuwe dingen. Het is verstandig om dit eens in de week te doen.

Meer informatie over spyware kunt vinden op de volgende websites:

http://spyware.pagina.nl

Tot slot nog een goede Nederlandse sites over virussen. Daar kunt u ook zien wat het virus doet en of het wel een virus is:

http://www.virusalert.nl/

STAP

Niet zomaar alles downloaden en installeren. Zoek informatie over twijfelgevallen.

Meer informatie:

HCC Magazine

Dit stappenplan is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geschreven. Ondanks dit kan het zijn dat u onverhoopt tegen problemen aanloopt. Als u vragen of problemen heeft bij het stappenplan dan willen wij u graag attenderen op de mogelijkheid tot het stellen van vragen op ons forum.

Als u een Apple heeft dan zult u in de regel geen of weinig last hebben van spyware. Dit stappenplan is dan ook geschreven voor mensen die een PC gebruiken.

TROS Radar stelt zich niet aansprakelijk voor enige vorm van schade die eventueel ontstaat na gebruik van dit stappenplan

Ook interessant