Storneren op de lange termijn

Storneren op de lange termijn

Een automatische incasso is binnen 56 dagen altijd terug te boeken. Daarvoor kun je contact opnemen met je bank of je kan het regelen via internetbankieren. Na die 56 dagen kun je alleen een onterechte incasso terug laten storten. Dat kan tot 13 maanden nadat het geld is afgeschreven. Hoe werkt dit?

Banken bieden voor storneren op de lange termijn  een bepaalde procedure aan, de zogenaamde MOI-procedure: Melding Onterechte Incasso-procedure. De bank moet daarbij eerst nagaan of het echt om een onterechte incasso gaat.

Dit werkt als volgt: Jij geeft aan dat de incasso onterecht is en de bank gaat dan bij het bedrijf na of dat inderdaad zo is. Het gaat de bank er dan niet om of het bedrijf wel of niet geld van jou krijgt. Het is dan alleen belangrijk of het bedrijf via de juiste weg het geld heeft afgeschreven.

Is deze incasso terecht?

Er zijn twee manieren waarop een incasso terecht is:

  1. Als het bedrijf een papier heeft met daarop de handtekening van de klant. De klant heeft dan ondertekend dat er geld mag worden afgeschreven.
  2. De tweede manier is een digitale incassomachtiging. In deze folder lees je meer over de digitale incassomachtiging. Het is eigenlijk vergelijkbaar met een iDEAL-betaling. In plaats van kiezen voor betalen met iDEAL kun je dan kiezen voor 'Incassomachtigen via de bank'. In de betaalomgeving van je bank moet je dan de machtiging goedkeuren.

Alleen als de incasso kan worden aangetoond met een handtekening of een digitale incassomachtiging via de bank is deze rechtmatig.

Er zijn echter ook andere manieren waarop er geld afgeschreven kan worden. Als blijkt dat de incasso onterecht was dan zal de bank dat tot 13 maanden na afschrijving ongedaan maken.

Heb je geen handtekening gezet of geen digitale incassomachtiging afgegeven en is er toch geld afgeschreven? De eerste acht weken na de onterechte incassobetaling kun je die bij de meeste banken heel makkelijk zelf storneren, via internetbankieren. Daarna kun je bij je bank vragen naar de MOI-procedure (Melding Onterechte Incasso).

Ook interessant