Versnelling(en) overslaan om snel door te rijden of af te remmen? Pas daarmee op!

Versnelling(en) overslaan om snel door te rijden of af te remmen? Pas daarmee op!

Kom je van de snelweg af en moet je hard afremmen voor de volgende oprit en schakel je van z’n zes zo naar versnelling drie? Of andersom: je trekt erg snel op en denkt even snel van z’n twee naar z’n vier te gaan? Hier moet je mee oppassen, omdat dit veel schade kan veroorzaken. 

Gebeurt je dit een enkele keer, dan zal het wel meevallen, maar schakel jij vaker op deze manier, dan is het echt uitkijken dat je de mechaniek van je auto niet te erg beschadigt. De koppeling heeft namelijk de tijd nodig om zijn werk te doen. 

Synchromesh-ringen raken beschadigd

De belangrijkste reden om geen versnellingen over te slaan is omdat je hiermee de synchromesh-ringen steeds weer opnieuw beschadigt. De synchromesh-ringen zorgen ervoor dat de snelheid van de tandwielen op elkaar worden afgestemd bij het schakelen naar een andere versnelling. De verschillen in snelheid van deze tandwielen is groter wanneer je versnellingen overslaat, waardoor de ringen sneller zullen slijten. 

Iedere keer dat jij versnellingen skipt, worden de ringen steeds opnieuw beschadigd. Doe je dit dus gedurende lange tijd dan kan het voorkomen dat de synchromesh-ringen vervangen moeten worden en dit is een dure grap. Hiervoor moet de versnellingsbak namelijk uit elkaar worden gehaald. 

Motorstoring bij te snel terugschakelen

Een van de belangrijkste dingen om in de gaten te houden bij het overslaan van versnellingen is het toerental. Wanneer dit namelijk veel te hoog komt, loop je het risico dat de motor kapot kan gaan. Dit kan voornamelijk gebeuren bij het te snel terugschakelen van een hoge naar een lage versnelling en wordt ook wel een ‘money shift’ genoemd, omdat het gevolg, een kapotte motor, je enorm veel geld kan kosten. 

Laat de mechaniek zijn werk doen

Wees dus altijd voorzichtig bij het schakelen. Het beste schakel je altijd in de juiste volgorde, zonder versnellingen over te slaan. Doe dit zo soepel mogelijk, zodat de mechaniek in de versnellingsbak zijn werk kan doen en je voorkomt dat je dure onderdelen van je auto hoeft te vervangen. 

Bron: Autoweek

Meer over:

Ook interessant