toggle menu

Wat is een sms-dienst (en hoe kom je ervanaf)?

Wat is een sms-dienst (en hoe kom je ervanaf)?

'Ik heb mijn telefoonnummer ingevuld op een website omdat ik dacht kans te maken op een prijs. Nu krijg ik allemaal sms'jes waar ik niet op zit te wachten. Wat nu?' Dergelijke vragen krijgen we vaak binnen op de redactie. Tijd voor een paar vragen en antwoorden over sms-diensten.

Het kan zij dat je gebruik hebt gemaakt van een sms-dienst bij het stemmen op een kandidaat in een televisieprogramma. Of door ergens via sms informatie op te vragen. Of doordat je je door een waardebon-winactie hebt laten verleiden je telefoonnummer in te vullen. Zit je nu ergens aan vast? En zo ja, hoe kom je er weer vanaf?

Wat is een sms-dienst?

Consuwijzer omschrijft een sms-dienst als een dienst waarbij je op je mobiele telefoon sms-berichtjes krijgt. Bijvoorbeeld ter bevestiging van je stem voor een talentenjacht op tv, of je dagelijkse horoscoop of een mop.

Aan zo'n dienst zijn altijd kosten verbonden. Die komen op je telefoonrekening. Bij de ene dienst betaal je per verzonden bericht, bij de andere betaal je per ontvangen bericht.

Er is ook nog een onderscheid te maken tussen eenmalige sms-diensten en abonnementsdiensten. Eenmalige gebruik je één keer, abonnementsdiensten lopen een langere tijd.

Hoe werkt zo'n dienst?

Je stuurt een sms naar een zogenaamde shortcode. Die bestaat uit een aantal (meestal vier) cijfers en is gekoppeld aan een sms-dienst. Als antwoord krijg je dan een berichtje terug met de gevraagde of beloofde informatie, zoals een weersvoorspelling, of een ontvangstbevestiging.

Wat kost het?

Dat verschilt per dienst. De aanbieder bepaalt zelf een tarief. Deze moet zij wel vooraf laten weten, bijvoorbeeld doo deze in de reclame voor de dienst te vermelden.

Hoe meld ik me weer af?

Meestal is het voldoende om 'STOP' of 'UIT' te sturen naar de shortcode. Welk woord dit precies moet zijn, staat als het goed is in de aanmeldbevestiging (het eerste bericht dat je hebt ontvangen) van de sms-dienst.

Ik heb de aanmeldbevestiging niet meer!

Stuur dan een bericht met daarin de naam van de dienst en het woord 'HELP' naar de shortcode - bijvoorbeeld 'WEER HELP' naar 1234. Je zou dan een sms terug moeten krijgen met afmeldinformatie.

Dat werkt niet! Wat nu?

Nog een manier om je af te melden is via de site Payinfo.nl. Klik hiervoor op Inzien & Opzeggen, vul je mobiele nummer in en klik op Stuur Code. Je krijgt dan een sms'je met een code. Vul die in op de site en klik op Verstuur. Je krijgt dan te zien voor welke diensten je ben aangemeld. Ook kun je per dienst opzoeken hoe je je afmeldt.

Je kunt alle diensten één voor één stopzetten, maar je kunt er ook voor kiezen om alle betaalde sms-diensten in één keer te blokkeren. Let daarbij wel op dat je niet per ongeluk een dienst blokkeert die je wél wilt behouden.

Wat is Payinfo.nl eigenlijk voor site?

Op Payinfo.nl kun je betalingen inzien die gedaan zijn via je mobiele telefoon, en lopende mobiele abonnementen eenvoudig stopzetten.

De site is in het leven geroepen door de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten. Deze bestaat onder andere uit de groep Nederlandse providers: Vodafone, T-Mobile, Tele2, Telfort, KPN en Ziggo.

Meer informatie over de stichting

Hoe weet ik voor welke sms-diensten ik ben aangemeld?

Dat kun je op twee plaatsen opzoeken:

  • Via je telefoonrekening. Daarop staan de sms-diensten als aparte kostenpost.
  • Via de website Payinfo.nl - zie hierboven.

Wat kan ik doen als stopzetten via Payinfo niet lukt?

Neem dan contact op met je mobiele aanbieder. Die kan de dienst als het goed is voor je stopzetten. Vergeet dan niet om aan te geven dat stopzetten via Payinfo niet is gelukt.

Wat als ik de rekening voor een (ongewenste) sms-dienst niet wil betalen?

Als je berichten hebt ontvangen van een dienst waarvoor je je nooit hebt aangemeld, of als je juist geen berichten hebt ontvangen van een dienst waarvoor je je wél hebt aangemeld, dan hoef de de kosten daarvoor niet te betalen.

Consuwijzer heeft dan tips en een voorbeeldbrief voor je.

Bron: Consuwijzer / Payinfo

Ook interessant