toggle menu

Wat is PayPal en hoe veilig is het?

Wat is PayPal en hoe veilig is het?

Je wilt online iets kopen en je hebt de optie om te betalen via PayPal. Maar wat is dat eigenlijk en is het wel veilig? Radar beantwoordt deze en andere vragen over PayPal.

Wat is PayPal?

PayPal is een online systeem waarmee je snel en makkelijk internetaankopen kunt betalen. Het betaalsysteem wordt wereldwijd gebruikt door particulieren, maar ook door webwinkels en andere bedrijven.

Hoe werkt PayPal?

Wanneer je een rekening op de website van PayPal wilt openen, moet je je registreren met je e-mailadres. Je kunt daarna je bankrekening of creditcard koppelen aan je account. Je e-mailadres is dus gekoppeld aan je persoonlijke PayPal-rekening. Je kunt betalen met je bankpas, creditcard of PayPal-saldo. Je kunt naast ook gebruikmaken van de app van PayPal. Met de app kun je ook online betalen en geld overmaken.

Als je geld naar iemand wilt overmaken die ook PayPal heeft, heb je alleen het e-mailadres van diegene nodig. Als je zelf geld ontvangt, krijg je een bericht en kun je het bedrag zien in je online rekeningoverzicht. Je kunt dit geld vervolgens zelf gebruiken voor een online aankoop of je kunt het overmaken naar je bankrekening.

Hoe voeg je geld toe aan je PayPal-rekening?

De gemakkelijkste manier om geld toe te voegen aan je PayPal-rekening is via PayPal Opwaarderen. Dit kun je doen via de site Paypal-opwaarderen.nl. Dit is een officiële website van PayPal. Binnen vijf minuten staat het geld op je account. Om op deze maniergeld over te maken heb je iDEAL nodig. Per keer kun je minimaal tien euro en maximaal duizend euro toevoegen.

Je kunt ook via internetbankieren geld overschrijven naar je PayPal-rekening. Hierbij kan het één tot twee werkdagen duren voordat het geld is bijgeschreven.

Overigens kun je PayPal ook direct koppelen aan je betaalrekening of creditcard. Als je dan iets koopt via PayPal wordt het één tot twee werkdagen na je aankoop afgeschreven van je betaalrekening of creditcard. Hierdoor heb je wel de gemakken van PayPal, maar hoef je niet telkens het saldo te controleren.

Waar kun je met PayPal betalen?

Webshops waarbij je met PayPal kunt betalen zijn voorzien van een PayPal-logo. Bij het afrekenen selecteer je simpelweg PayPal, in plaats van bijvoorbeeld iDEAL of creditcard. Daarna moet je inloggen met je e-mailadres en wachtwoord om de betaling te bevestigen. Daarnaast kun je ook bij sommige cafés, restaurants en parkeermeters (voornamelijk in de Verenigde Staten) betalen via de PayPal-app.

Hoeveel kost het gebruik van PayPal?

Het openen van een PayPal-rekening is gratis. Voor betalingen naar vrienden of familieleden met je PayPal-saldo of je bankrekening hoef je niets te betalen. Betaal je met een betaalpas of creditcard, dan worden bij de ontvanger kosten in rekening gebracht. Ook worden er kosten van 0,3 procent tot 1 procent berekend wanneer je geld overmaakt of ontvangt vanuit het buitenland.

Iets kopen met PayPal kost niets, tenzij het een transactie in vreemde valuta betreft. Als je iets verkoopt, betaal je, afhankelijk van het verkoopvolume, tussen de 1,5 procent en 3,4 procent transactiekosten over het totale verkoopbedrag. Daar komt ook 0,35 euro bij per transactie voor het ontvangen van betalingen.

Hoe veilig is PayPal?

Het gebruikmaken van PayPal is veilig. Verkopers of webshops krijgen nooit jouw bankgegevens te zien. Als je wilt inloggen met PayPal, ga dan altijd naar de website of app van PayPal. Als je via een andere site of een e-mailbericht bij PayPay uitkomt, controleer dan altijd in je adresbalk of je op een officiële website zit (Paypal.com of Paypal-opwaarderen.nl) en of het adres begint met 'https://'.

Het is daarnaast belangrijk dat je een veilig en uniek wachtwoord kiest voor PayPal. Vergelijk het met een sleutel. Als je voor alle deuren dezelfde sleutel gebruikt en je raakt je sleutel kwijt, dan heeft een kwaadwillige toegang tot al je deuren. Met een wachtwoord werkt dit hetzelfde.

Lees ook: 6 tips voor veilige wachtwoorden

PayPal ondersteunt overigens ook tweetrapsauthenticatie. Hiermee voeg je een extra beveiliging toe aan je PayPal-account. Elke keer als je wilt inloggen krijg je een sms met een code. Pas als je deze code op je computer invoert kun je inloggen.

Phishing

Pas wel op voor phishingberichten. PayPal verstuurt nooit een e-mail met een link waarin wordt gevraagd om in te loggen. Bij twijfel kun je het beste contact opnemen met Paypal.

Zijn mijn PayPal-aankopen beschermd?

Je aankopen zijn veilig door de Aankoopbescherming die PayPal biedt. Dit betekent dat als het product niet geleverd wordt of niet overeenkomt met de beschrijving van de verkoper, PayPal het volledige bedrag vergoedt, inclusief verzendkosten. Denk hierbij aan een product dat als nieuw wordt aangeboden, maar toch gebruikt blijkt te zijn. Of als je drie producten besteld en er slechts twee ontvangt.

PayPal biedt ook bescherming voor verkopers, in de zogeheten PayPal Verkopersbescherming. Zolang je transactie aan de vereisten voldoet, ben je voor het volledige bedrag gedekt.

Bron: PayPal

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 9 november 2015. Het artikel is op 28 september 2017 voor het laatst geüpdatet.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant