Wat kun je doen met je overleden huisdier?

Wat kun je doen met je overleden huisdier?

Wat als je trouwe viervoeter, goudvis, slang of vogel overlijdt? Mag je die dan in je tuin begraven? En welke andere opties zijn er? Radar zoekt het uit.

Begraven

Je mag je huisdier alleen in je tuin begraven als jij de grond gekocht hebt. Heb je een huurhuis? Dan is deze grond niet van jou. Wil je je diertje in de tuin begraven? Dan moet je op meerdere dingen te letten. Eerst moet er een gat gegraven worden van minimaal een meter diep. Daarnaast mag het dier niet begraven worden in plastic. Je kunt het beste materiaal gebruiken dat biologisch afbreekbaar is.

Je kunt ook je huisdier begraven op een speciale dierenbegraafplaats. Het begraven kost gemiddeld 100 euro, afhankelijk van de grootte van je huisdier. Een graf wordt voor een minimum aantal jaren verhuurd.

Cremeren

Kies je voor crematie? Dan heb je drie opties: individuele crematie, collectieve crematie en anonieme crematie.  In het eerste geval wordt je huisdier individueel gecremeerd. Je hebt dan de mogelijkheid om de as van het dier mee te nemen of te begraven. Bij een collectieve crematie kan dat niet. Meerdere overleden dieren (van dezelfde soort) worden dan tegelijkertijd gecremeerd. De asresten komen dan bij elkaar te liggen. Het is dan nog wel mogelijk om de asresten uit te laten strooien. Dat kan bij anonieme crematie niet.  De asresten verdwijnen na crematie in de afvalwerking.

Let op: de prijzen bij crematie lopen zeer uiteen. Zo is het gewicht van je overleden huisdier bepalend voor de prijs. Het tarief van een individuele crematie ligt hoger dan bij anonieme crematie.  De prijzen variëren ook per dierencrematorium. Sommige dierenverzekeringen dekken de crematiekosten.

Destructie

Het is ook mogelijk om je huisdier achter te laten bij de dierenarts. De dierenarts geeft je huisdier dan aan een destructiebedrijf.  Bij destructie wordt je huisdier verwerkt tot veilige en bruikbare brandstoffen. Aan destructie zijn wel kosten verbonden. Deze worden vaak door de dierenarts in rekening gebracht.

Dierendonorcodicil

Verder kun je je huisdier ook aanbieden voor de wetenschap. Dit gaat via het dierendonorcodicil. Je huisdier wordt dan ingezet voor practica bij de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en Enschede . Aan het dierendonorcodicil zitten wel bepaalde eisen. Zo moet je dierenarts mee willen werken aan het project, mag je huisdier niet meer dan 23 kilo wegen en niet door een ongeluk zijn gestorven.

Opzetten

Je huisdier kan ook bij je blijven in de huidige staat, als je besluit het beestje op te zetten. Dit wordt vooral bij vogels gedaan. De gemiddelde minimale prijs van opzetten is honderd euro. Ook hier geldt: kleine dieren zijn goedkoper.

Begraven in het bos of door de wc spoelen?

Het begraven van een overleden huisdier op een openbare plek, zoals in het bos is illegaal. Doe je het toch, dan riskeer je een boete, die kan oplopen tot  900 euro. Overigens kun je in veel gevallen ook schikken, je betaalt dan alleen voor de rit en destructie.

Het doorspoelen van goudvissen of andere aquariumdieren in de wc is niet aan te raden, zegt de Dierenbescherming. Verder kunnen dode vissen bacteriën en virussen verspreiden, waardoor levende vissen ziektes kunnen op lopen.  De Dierenbescherming: ‘Heb je echt geen band met je goudvis? Doe ‘m dan bij het afval.’

Maar, zo vindt de Dierenbescherming, ieder dier verdient dezelfde behandeling en heeft recht op een waardig afscheid.

Bron: Dierenbescherming /  Dierencrematorium Majesta Schagerbrug

Ook interessant