Actiekaartjes trein voortaan uitsluitend als e-tickets

Actiekaartjes trein voortaan uitsluitend als e-tickets

Goedkope dagkaarten van de NS zijn vanaf de aankomende actie bij Kruidvat uitsluitend verkrijgbaar als e-ticket. Consumenten moeten deze e-tickets zelf verzilveren en uitprinten of via hun smartphone laten zien. Naar aanleiding van dit nieuws ontving de website Treinreiziger.nl al ruim 900 klachten.

Het gaat om actiekaartjes van de NS die winkels zoals Kruidvat, Hema en Albert Heijn aanbieden. Met een dagkaart kan een consument goedkoper reizen. 'Door deze kaartjes voortaan als e-ticket aan te bieden, kan de NS de prijs zo laag mogelijk houden. Anders zouden de kaartjes duurder worden', geeft een woordvoerder van de NS aan.

Reizen tijdens de spits

Naast het verdwijnen van de fysieke tickets verandert er nog meer. Zo moet de consument de tickets van tevoren verzilveren en een reisdatum kiezen. Is het ticket eenmaal verzilverd, dan kan de reiziger de gekozen reisdatum niet meer veranderen. Daarnaast kunnen reizigers hun reis niet afmaken tijdens de spits. Dit was voorheen wel mogelijk, mits de reis voor de spits begon.

Quote
Verspreiding van de kaartjes is een logistieke uitdaging
Woordvoerder NS

NS noemt de prijs als belangrijkste reden voor deze veranderingen. 'Omdat de prijs het zo aantrekkelijk maakt voor reizigers, houden we op deze manier de prijs zo laag mogelijk. Het verspreiden van de fysieke kaartjes in Nederland is een logistieke uitdaging en duur.' Vanwege de overvolle treinen tijdens de spits doet de NS er alles aan om het reizen tijdens de daluren te stimuleren. 'Met deze actiekaartjes proberen we juist reizigers te verleiden om buiten de spits te reizen', zegt de woordvoerder.

Kritiek op eerdere proef met e-tickets

De eerste proef met uitsluitend e-tickets deed de NS in 2017. Er was toen veel kritiek waardoor uiteindelijk werd afgeweken van deze tickets. De woordvoerder laat weten dat er een aantal dingen zijn gewijzigd, waardoor de NS denkt dat het deze keer beter zal gaan. 'Onze verwachting is dat er in de praktijk weinig reizigers zullen zijn die tegen problemen zullen aanlopen.'

'Bied deze kaartjes ook aan voor de OV-chipkaart'

Rover, vereniging voor reizigers, noemt als oplossing het beschikbaar maken van de kaartjes als digitaal product voor de OV-chipkaart. Dit gebeurde ook bij de papieren Keuzedagen voor 60-plussers met een voordeelurenabonnement. Het voordeel hiervan is dat de reiziger op het laatste moment de reisdag bij de kaartautomaat op de OV-chipkaart kan laden.

Ook interessant