'Besmetting miltvuur stilgehouden door NVWA'

'Besmetting miltvuur stilgehouden door NVWA'

In de herfst zijn honderden kilo's rundvlees verkocht die mogelijk besmet waren met miltvuur. Consumenten zijn daarover niet ingelicht door de de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Dat zegt voedselwaakhond Foodwatch, die documenten aan RTL Nieuws heeft overhandigd.

De NVWA ontkent dat er informatie is stilgehouden en dat al het vlees dat mogelijk was besmet 'tot en met de winkels is teruggehaald'.

Vlees teruggeroepen

Op 10 oktober maakte de NVWA bekend dat een partij rundvlees uit voorzorg van de markt werd gehaald. De reden was dat twee van de verwerkte karkassen afkomstig waren van een Slowaakse veehouderij waar naderhand miltvuur is vastgesteld. Het vlees werd teruggeroepen uit restaurants, slagerijen en supermarkten. Maar een deel van het vlees was ook al verkocht aan consumenten en dat werd niet teruggeroepen, zo stelt de voedselwaakhond. Volgens de NVWA is dit laatste niet waar.

Geen duidelijkheid

Foodwatch wilde via de Wet Openbaarheid bestuur precies weten welk vlees besmet was en wat daarmee is gebeurd. De organisatie gaf in oktober al aan dat de NVWA beter had moeten communiceren. De documenten die ze vervolgens ontvingen heeft Foodwatch gedeeld met RTL Nieuws, maar duidelijkheid kwam er volgens de organisatie niet.

Risico klein

In oktober legde de NVWA al uit dat ze een risicobeoordeling had gemaakt. Het risico werd beoordeeld als zeer klein. 'De Warenwet staat het, in gevallen van zeer klein risico, niet toe namen van bedrijven openbaar te maken. Als we het vermoeden hadden gehad dat de gezondheidssituatie in het geding was, hadden we direct actie ondernomen. En ook nu hebben we iedereen geïnformeerd en ook direct de partij vlees terug laten halen', zei een NVWA-woordvoerder afgelopen najaar.

Besmet door direct contact

Mensen kunnen miltvuur krijgen door direct contact met besmette dieren of door het eten van besmet vlees. Zonder behandeling kan de ziekte dodelijk zijn.

Bron: ANP

Ook interessant