toggle menu

Brucellose: ongeneeslijke hondenziekte in Nederland

Brucellose: ongeneeslijke hondenziekte in Nederland

De ziekte brucellose is volgens de NOS aangetroffen bij verschillende honden van een fokker in Nederland. De bacterie Brucella canis veroorzaakt deze ziekte. In zeldzame gevallen kunnen mensen er ook ziek van worden.

Honden met deze ziekte kunnen last krijgen van ontstekingen en rug- en nekpijn. Bij teefjes kan de ziekte leiden tot miskramen en bij mannetjes kan brucellose de geslachtsorganen aantasten. Dat is erg pijnlijk voor een hond, maar de ziekte is niet dodelijk. Omdat de ziekte ongeneeslijke is, worden zieke honden meestal geëuthanaseerd.

De zieke honden hebben inmiddels een spuitje gekregen. Een pup die is verkocht door dezelfde fokker, heeft de ziekte misschien ook. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zoekt nu naar de mensen die deze jonge hond hebben gekocht.

Overdragen van de ziekte

Honden kunnen de bacterie overdragen via sperma, speeksel, ontlasting, de placenta en vruchtwater. Jonge honden kunnen ook via moedermelk besmet raken.

Volgens de NVWA is het heel zeldzaam dat de brucellose overslaat naar mensen. In de afgelopen vijftig jaar zijn er slechts een paar gevallen hiervan bekend op wereldwijd niveau.

Zeldzaam in Nederland

Brucellose komt vrijwel nooit voor in Noord- en West-Europa. In Nederland waren er in 2017 ook besmette honden, maar deze waren uit Oost-Europa geïmporteerd. De huidige uitbraak is de eerste in lange tijd onder honden die in Nederland zijn geboren.

Bron: NOS

Ook interessant