toggle menu

Fabrikanten verkorten bewust levensduur van apparaten

Fabrikanten verkorten bewust levensduur van apparaten

De levensduur van producten wordt opzettelijk door fabrikanten verkort. In Duitsland is er een beweging op gang gebracht die zich daartegen verzet, meldt Trouw.

Apparatuur wordt tegenwoordig zo gemaakt dat het repareren van een product moeilijk gemaakt wordt. Consumenten moeten apparaten nieuw aanschaffen, omdat het onmogelijk is de apparaten zelf te repareren. Enkele voorbeelden zijn wasmachines, printers en mixers.

Een ander voorbeeld is een elektrische tandenborstel die ermee op houdt. Bij het vervangen van de batterij is het apparaat dichtgeplakt en met geen mogelijkheid open te krijgen. Later blijkt dat er een doodgewone uitwisselbare batterij in zit, één die de consument ook zelf zou kunnen vervangen.

‘Fabrikanten en detailhandelaren gebruiken methoden en strategieën om de gebruiksduur van apparaten zo te verkorten dat de aanschaf van een nieuw exemplaar wordt versneld of wordt aangemoedigd', aldus Stefan Schridde, oprichter van de Duitse beweging.

Schridde vindt het verkorten van de levensduur 'een typisch geval van geplande veroudering'. De beweging heeft als doel door te dringen bij de gewone consument. Schridde roept mensen op om gezamenlijk kapotte spullen te repareren in zogeheten 'repair cafés'. Zijn doel is dat de consument overgaat van een wegwerpmaatschappij naar een kringloopmaatschappij.

Bron: Trouw

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant