Forse bijbetaling voor stroom en gas op komst voor honderdduizenden huishoudens

Forse bijbetaling voor stroom en gas op komst voor honderdduizenden huishoudens

Honderdduizenden huishoudens wacht een onaangename verrassing bij de jaarnota van hun stroom- en gasleverancier. Marktleider Vattenfall ziet dat een op de tien klanten een veel te laag maandbedrag betaalt en dus mogelijk fors moet gaan bijbetalen. Dat schrijft De Telegraaf.

Paniek loopt op bij vele huishoudens

40 procent van de Vattenfall-klanten heeft inmiddels een betalingsachterstand, het aantal klanten met een financiële hulpvraag is sinds vorig jaar verdubbeld. Met de winter voor de deur en energieprijzen die door het dak gaan, maakt Vattenfall-manager Martin Neef zich grote zorgen. 'Bij 10 procent van onze klanten zien we dat ze per maand 200 euro te weinig betalen voor hun energielasten. Dat zijn 200.000 huishoudens.'

Bij het energiebedrijf zien ze de paniek toeslaan. 'Per week checken inmiddels 140.000 klanten hun termijnbedrag, dat is het dubbele aantal aanvragen ten opzichte van vorig jaar.'

Nieuw energiecontract 4000 euro duurder

Wie nu een nieuw energiecontract afsluit, is op jaarbasis bijna 6500 euro kwijt aan gas en licht. Dat is ruim 4000 euro meer dan een jaar geleden. Zo blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Gaslicht.com, die NU.nl heeft opgevraagd.

Inflatie grote boosdoener stijgende prijzen

Het CBS meldde donderdag dat de inflatie in juli op het hoogste niveau is uitgekomen sinds 1975. Dat heeft alles te maken met de sterk gestegen prijzen voor energie. Het statistiekbureau kijkt daarbij namelijk naar de kosten voor een nieuw contract.

De cijfers van gaslicht.com laten dan ook zien dat gemiddelde energierekening voor een huishouden steeds hoger wordt. Energieprijzen stijgen al sinds mei vorig jaar, maar die trend is door de Russische invasie van Oekraïne in een stroomversnelling geraakt. Energie is dus al maandenlang ontzettend duur.

Bron: De Telegraaf / NU.nl

Ook interessant