'Geef boete aan verhuurders met te hoge huurprijzen'

'Geef boete aan verhuurders met te hoge huurprijzen'

De Woonbond vindt dat huizenverhuurders een boete moeten krijgen als zij een te hoge huurprijs vragen. De organisatie wil dat het vragen van een te hoog huurbedrag als economisch delict wordt gezien, zo laat ze dinsdag weten. In dat geval kan een boete worden gegeven.

'Nu moeten verhuurders de huur verlagen wanneer een huurder ontdekt dat de huurprijs te hoog is, en dit via de Huurcommissie afdwingt', zegt Erik Maassen van de Woonbond. 'Maar er volgt geen straf'. De politiek moet volgens de Woonbond de volgende stap nemen. 'De Tweede Kamer heeft al een motie aangenomen waarin wordt gevraagd het rekenen van een te hoge huur als economisch delict te zien. De minister is nu dus aan zet', laat Maassen weten.

Hoe kom je er achter of je te veel betaalt voor je studentenkamer? Wat kun je doen als als dat zo is? Radar zocht het voor je uit.

Lees: Betaal jij te veel voor je studentenkamer?

Rechtszaak

Huurders die maandelijks meer dan 720 euro betalen, kunnen niet naar de Huurcommissie als hun verhuurder te veel geld vraagt. Zij kunnen volgens de Woonbond alleen een beroep doen op de rechter, en dat is vaak een hoge drempel. De bond stelt daarom voor de route naar de Huurcommissie open te stellen voor huurders die maximaal 1000 euro per maand betalen. 'Deze huurders verdienen ook een laagdrempelige manier om geschillen met de verhuurder te toetsen.'

Er is meer vraag dan aanbod op de huizenmarkt en de prijzen stijgen de pan uit: hoe vind je een huis dat betaalbaar is?

Lees: Hoe kom je aan een betaalbaar huis?

Bron: ANP

Ook interessant