Jubelton wordt gevierendeeld in 2023

Jubelton wordt gevierendeeld in 2023

Je kinderen op weg helpen met het kopen van een huis wordt vanaf 2023 meer aan banden gelegd. Waar je nu nog ruim honderdduizend euro belastingvrij kunt schenken voor de aankoop van een eigen huis, wordt dat vanaf 2023 verlaagd naar 27.321 duizend euro.

De Tweede Kamer en het kabinet willen zo snel mogelijk van de zogenaamde 'jubelton' af, omdat deze de huizenprijzen enkel opdrijft en de kansenongelijkheid vergroot. 

Nu nog vrijstelling van schenkbelasting tot 106.000 euro

Voornamelijk ouders maken gebruik van deze regeling, maar ook anderen mogen een schenking doen. De maximale 106.000 euro mag enkel besteed worden aan een huis en is op dit moment dus nog belastingvrij. Krijg je na 1 januari 2023 een grotere schenking dan 27.321 euro, dan zul je daar dus wel schenkbelasting over moeten betalen. 

Helemaal afschaffen 'heeft geen zin'

Volgens staatssecretaris Marnix van Rij van Belastingen heeft het helemaal afschaffen van de jubelton geen zin: 'Door de verlaging is de 'jubelton' in 2023 gelijk aan de vrijstelling voor de ouder-kindschenking: €27.231. Hiervan kunnen ouders nog wel gebruik maken, waardoor een verlaging naar €1 geen zin zou hebben.'

Hugo de Jonge, minister van Wonen, noemt het verlagen van het bedrag 'een belangrijke stap die bijdraagt aan een eerlijker speelveld onder starters en de ongelijkheid vermindert'.

Bron: RTL Nieuws

Ook interessant