'Nederlander gaat flink meer pensioenpremie betalen door nieuwe rekenrente'

'Nederlander gaat flink meer pensioenpremie betalen door nieuwe rekenrente'

Nederlandse werknemers moeten volgend jaar aanzienlijk meer betalen aan pensioen door nieuwe rekenregels van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat schrijft RTL Nieuws, dat een rondgang deed langs Nederlandse pensioenfondsen.

De precieze premies zijn nog niet bekend, maar het zou gaan om zo'n tientallen tot honderden euro's stijging, aldus RTL Nieuws. Zo zou de premie van het ABP ongeveer met zeven procent omhoog moeten, en wordt er bij PFZW rekening gehouden met een stijging van ruim tien procent.

Bij kleinere pensioenfondsen wordt rekening gehouden met een nog grotere stijging. Bijvoorbeeld in de schoonmaak, media en detailhandel gaat men uit van een stijging die kan oplopen tot wel dertig procent. 

Wat is de rekenrente?

DNB past elke vijf jaar de rekenrente aan. Vorig jaar stelde een commissie onder leiding van oud-minister Jeroen Dijsselbloem vast dat die rekenrente, het verwachte rendement op de investeringen, door de huidige lage rente verder omlaag moet. Dat betekent dat pensioenfondsen meer geld in kas moeten hebben voor toekomstige pensioenverplichtingen.

De fondsen kunnen om dat te bewerkstelligen de inkomsten verhogen door de premie op te schroeven of de uitgaven verlagen door de pensioenen te versoberen. Een combinatie van de twee is ook mogelijk.

Voor werknemers betekent dit dat er minder overblijft van het nettoloon (omdat er een groter deel naar de pensioenfondsen gaat).

Bron: ANP Mediawatch / RTL Nieuws

Ook interessant